„De la lume adunate…” Șezătoare tradițională la Liceul Alexandru Ilschi din Crasna, regiunea Cernăuți (FOTO)
În data de 18 mai, Liceul Alexandru Ilschi din Crasna, regiunea Cernăuți, a găzduit o frumoasă șezătoare tradițională cu genericul „De la lume adunate…”, un eveniment cultural deosebit care a adus laolaltă oaspeți de onoare, profesori, elevi, părinți și gospodine din sat.
Evenimentul a adus un omagiu tradițiilor și obiceiurilor care definesc identitatea noastră culturală, oferind tuturor participanților ocazia de a se bucura de valorile culturale și spirituale ale neamului nostru.
Șezătoarea a fost organizată de Elena Motrescu, Mihaela Gnatiuc și Ileana Criștofeac, cu participarea elevilor din clasele 8-A, 9-A, 9-B, 10-A, 11-A și 11-B. Programul artistic a inclus performanțe ale grupului vocal de fete, coordonat de Alexandra Motrescu, și ale membrilor cercului dramatic din clasa 5-B, coordonați de Elena Popescu.
Elevii clasei a 3-A, sub îndrumarea învățătoarei Angela Ursachi, și cei din clasa a 4-B, coordonați de învățătoarea Mariana Pleșca, au completat programul cu momente pline de farmec.
Gospodinele satului, printre care Domnica Gherman, Ana Romaniuc, Chilina Istrati, Eugenia Davidean, Maria Gherman, Maria Mitric, Ana Popescu, Ilie și Magdalena Motrescu, Victoria Iliuț, Maria Bruja, Axenia Motrescu, Maria Pleșca și primitoarele gazde Mariana Șpac și Petru Mazur, au contribuit la desfășurarea activității cu pricepere și entuziasm.
Printre invitații speciali s-au numărat primarul comunei Crasna, Ștefan Dragun și oaspeții din România – Cristina Tomuț, director adjunct la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” din Cajvana, Anisia Gherman, profesoară de limba franceză la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, însoțiți de alți pedagogi.
„Neamul nostru este bogat în tradiții. Datorită lor suntem unici și deosebiți. Obiceiurile noastre contribuie la identificarea noastră ca purtători demni de tradiții. Poporul nostru a reușit pe parcursul istoriei să-și înnobilize viața cu sărbători frumoase și obiceiuri semnificative. Șezătoarea face parte din aceste obiceiuri.
Șezătoarea este considerată ca unul dintre capitolele de preț ale creației populare orale. Un răspuns foarte reușit la întrebarea ce este șezătoarea îl oferă Ion Creangă în „Amintiri din copilărie”: „Ne duceam băieți și fete unii la alții cu lucrul, ca să ne luăm de urât, ceea ce la țară se cheamă șezătoare și se face mai mult seara, lucrând fiecare al său…”
Valorile centrale ale șezătorii sunt: munca și distracția în grup, transmiterea de informații și valori intergeneraționale, crearea unei atmosfere spirituale”, a scris pe Facebook administrația liceului.
Urmăriți-ne pe Telegram