De Ziua Națională a României, UNESCO include ia în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității
Comitetul UNESCO pentru Conservarea Patrimoniului Imaterial, întrunit la Rabat, în Maroc, a decis includerea iei românești, descrisă prin sintagma „cămașă cu altiță”, în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității. Dosarul a fost depus în colaborare de România și Republica Moldova, fiind vorba despre un element cultural comun.
Întâmplător sau nu, decizia a fost luată într-o sesiune care a început în 30 noiembrie 2022 și s-a încheiat de 1 decembrie – Ziua Națională a României.
„Arta bluzei tradiționale cu broderie pe umăr, numită altiță, este o parte esențială a costumului popular bărbătesc și femeiesc din România și Republica Moldova. Combină croiul simplu cu ornamentații bogate și colorate, cusute prin tehnici complexe”, scrie UNESCO.
Dosarul de pe site-ul UNESCO include o descriere detaliată a procesului de fabricare și a rezultatului final, precum și fotografii:
„Bluzele sunt albe și din materiale naturale (in, bumbac, cânepă, mătase), iar cusăturile complexe combină linii orizontale, verticale și oblice, care creează modele și texturi specifice. Stilul și tehnica diferă în funcție de regiune și vârsta purtătorului.”
Cămașa cu altiță este piesa de bază a costumului tradițional românesc de sărbătoare și a fost purtată inclusiv de Regina Maria, iar altița este acea parte brodată manual de pe umerii cămășilor pentru femei.
În trecut, această cămașă transmitea informații nu doar despre priceperea și talentul femeii care o cosea, ci și despre starea materială și poziția socială celei care o purta sau statutul civil ori vârsta.
Exista o cămașă de mireasă, cămașă de soacră sau de doliu. Astăzi, ea are valoare estetică, identitară și culturală, notează etnologii care au lucrat la dosarul de candidatură pentru patromoniul UNESCO.
Decizia luată de comitetul UNESCO reprezintă deopotrivă o recunoaștere a identității și valorii acestui element, cât și un semnal pentru instituțiile culturale din România și Republica Moldova că trebuie să susțină și să promoveze arta confecționării cămășii cu altiță.
„Ziua Națională este cea mai potrivită pentru recunoașterea internațională a măiestriei și tradiției românești”, a reacționat premierul român Nicolae Ciucă, pe Facebook.
Urmăriți-ne pe Telegram