Declin demografic major. Ucraina se confruntă cu cea mai scăzută rată de natalitate din lume
Ucraina se îndreaptă rapid către titlul de țară cu cea mai scăzută rată de natalitate din lume, într-o realitate demografică înfricoșătoare. Femeile se tem să aducă pe lume noi vieți în plin război, iar perspectivele sunt sumbre, scrie korrespondent.net.
Prognoză sumbră
În primele șase luni ale anului 2023, rata natalității în Ucraina a scăzut cu 28% față de aceeași perioadă dinaintea izbucnirii războiului la scară largă. Acesta este cel mai abrupt declin înregistrat de la obținerea independenței Ucrainei în 1991, conform informațiilor publicate de The Wall Street Journal.
Potrivit acestui raport, rata de natalitate din Ucraina a început să scadă cu 12% încă din 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia. Cu toate acestea, după declanșarea războiului la scară largă, coeficientul de natalitate a scăzut dramatic la 1,2. Acest lucru este în contrast cu pragul de susținere a creșterii populației, care ar trebui să fie de 2,1 copii pe femeie.
Din cauza războiului, milioane de femei cu copii au fost nevoite să părăsească țara, iar bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani li s-a interzis să plece, ceea ce a dus la separarea multor cupluri și la amânarea nașterii copiilor.
Potrivit experților, în următorii 20 de ani, populația Ucrainei ar putea să se reducă la 30 de milioane de locuitori.
Conform statisticilor, în primele șase luni ale anului curent, în Ucraina s-au născut 96.755 de copii (47.129 de fete și 49.626 de băieți), ceea ce reprezintă o scădere de 28% față de aceeași perioadă din 2021 (135.079 de copii).
Autoritățile încearcă să dezvolte noi programe pentru îmbunătățirea situației demografice din Ucraina. Într-un interviu acordat publicației Glavkom, consilierul prim-ministrului și șeful Centrului de Redresare Economică, Kîrîlo Krîvolap, a dezvăluit măsurile pe care le va lua statul pentru a salva Ucraina. El a subliniat că creșterea economică nu este o soluție magică pentru problemele demografice.
„Dimpotrivă, țările cu o dezvoltare economică înaltă se caracterizează adesea prin rate scăzute de natalitate, îmbătrânirea populației și reducerea numărului de locuitori. Aceeași tendință a fost observată și în Ucraina înainte de izbucnirea războiului. Se pare că este nevoie de programe specifice pentru promovarea parentalității sănătoase, de garanții din partea statului pentru susținerea familiilor și altele”, a afirmat funcționarul.
Krîvolap a explicat că în prezent politica de stat se află în proces de elaborare.
„Vom putea discuta mai în detaliu după publicarea acesteia. Și despre finanțare. În prezent, guvernul Ucrainei dezvoltă un plan de redresare pentru implementarea programului Ukraine Facility. În proces sunt implicați activ experți ai Centrului de Redresare Economică, precum și alte organizații civice. Toate detaliile planului vor fi prezentate în curând societății ucrainene și partenerilor noștri europeni. Acolo se va discuta și despre dezvoltarea resurselor umane”, a spus Krîvolap.
Cu toate acestea, în prezent, rata de natalitate scade semnificativ.
Să uităm de 52 de milioane
Ella Libanova, directorul Institutului de Demografie și Studii Sociale M.V. Ptukha, a declarat pentru Glavkom că reducerea populației Ucrainei va avea loc în orice caz.
„Să uităm de cei 52 de milioane pe care i-am avut. 52 de milioane nu se vor mai întoarce niciodată. În cel mai optimist scenariu, în 2033, vom fi doar 35 de milioane, și vorbesc despre Ucraina în granițele sale din 1991”, a spus ea.
Libanova a menționat că indiferent de circumstanțe – fie că vom readuce toți migranții noștri, fie că vom atrage migranți din alte țări – populația Ucrainei va continua să scadă.
Potrivit expertului, numărul migranților ucraineni care au fugit din cauza războiului și care s-au stabilit în Polonia scade. Aceștia încep să migreze în alte țări din UE, cum ar fi Germania, Cehia, Olanda și altele. Cu cât migrează mai departe, cu atât sunt mai mici șansele ca ei să se întoarcă.
„La 1 ianuarie 1991, aveam 52 de milioane de locuitori. Nu vom mai ajunge niciodată la 52 de milioane. Dacă nu atragem aproximativ 600.000 de migranți străini pe an, nu putem face față migrației în scădere a populației. Cu toate acestea, trebuie să inițiem și să motivăm oamenii să se întoarcă. Trebuie să contracarăm trecerea migrației temporare în cea permanentă”, a spus Ella Libanova.
La rândul său, Alexander Gladun, doctor în științe și adjunctul directorului pentru cercetare al Institutului de Demografie și Studii Sociale M.V. Ptukha al Academiei Naționale de Științe din Ucraina, a prezentat o prognoză demografică pentru 2037.
„Noi am prognozat reducerea populației. Aproximativ, la începutul anului 2037, vom avea între 30 și 31 de milioane de locuitori. Prognoza a fost efectuată pe întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea și zona ocupată a Donbasului. Am luat în considerare datele statistice rusești referitoare la Crimeea și le-am corectat cu informațiile disponibile. În ceea ce privește raportul dintre decese și nașteri, considerăm că acesta va fi în favoarea deceselor. Cu alte cuvinte, rata mortalității va depăși rata natalității până în 2037, iar noi nu vom putea schimba această situație”, a spus Gladun într-un comentariu pentru Espreso.
El a exprimat, de asemenea, opinii cu privire la modul în care războiul va afecta situația.
„Războiul va duce, în opinia noastră, la o deformare și mai mare a structurii pe grupe de vârstă a populației, și acest lucru este, de asemenea, o provocare. Din cauze naturale, nu vom putea schimba asta, așa că trebuie să abordăm cu seriozitate politica de migrație în ceea ce privește repatrierea cetățenilor noștri și implicarea străinilor pe piața muncii sau în rezidența permanentă… Repatrierea oamenilor în Ucraina va depinde nu numai de politica abstractă, ci și de disponibilitatea locuințelor distruse, în special în regiunile estice, de situația pe piața muncii (și pe piețele regionale de muncă) și de politica statelor în care se află acum cetățenii noștri”, a declarat Alexander Gladun.
Cu toate acestea, există și o perspectivă destul de optimistă asupra situației. Igor Gut, co-fondator al DYB [Develop Your Business], membru al Grupului Nestor, scrie într-un mesaj pe Telegram că avem exemple precum Suedia și Finlanda, care au un nivel ridicat de trai și o populație destul de mică. În opinia expertului, acest lucru se datorează a trei factori: imigranți, tehnologie și inovație, piețe internaționale.
În plus, lumea și afacerile devin tot mai tehnologice. Multe profesii devin digitalizate. Gut dă exemplul supermarketurilor obișnuite, unde se observă o creștere a caselor de autoservire, fără casieri.
„O parte dintre oameni nu se vor întoarce – asta facem deja de un an și jumătate fără ei. Veterani se vor întoarce – vom lucra cu ei, vor face ceea ce pot, vor învăța cei care doresc. Trebuie să ne rugăm și să-i ajutăm să se întoarcă în viață”, scrie el.
Gut menționează că atunci când vor veni bani în Ucraina, vor veni imigranți dornici să lucreze din întreaga lume.
„Da, Ucraina se va schimba. Este asta rău? Știu că la IKEA din Suedia lucrează 100 de naționalități, iar la Scania – 60. Noi, de asemenea, vom putea. Vom deveni mai raționali, vom digitaliza ceva, vom începe să facem unele lucruri singuri, nu vom mai aștepta serviciile, vom învăța să concurăm global. Pas cu pas. Doar avem nevoie de timp”, concluzionează Gut.”
Urmăriți-ne pe Telegram