Departamentul de Stat al SUA a inclus telemaratonul „Știri unite” în raportul privind încălcările drepturilor omului în Ucraina
Textul documentului este publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.
Capitolul privind respectarea libertăților civile tratează libertatea de exprimare, inclusiv pentru reprezentanții presei.
După cum se menționează în Departamentul de Stat, Constituția și legislația prevăd libertatea de exprimare, în special pentru presa și alte mass-media, dar autoritățile nu respectă întotdeauna aceste drepturi.
Se observă că președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret privind introducerea legii marțiale în februarie 2022, după invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Acest lucru, se spune în document, a permis introducerea unor restricții suplimentare privind mass-media și libertatea mass-media.
„De exemplu, maratonul național de televiziune – o platformă rotativă de canale care menține linia guvernamentală în reflectarea războiului – a permis un nivel fără precedent de control asupra știrilor de televiziune în prime-time.. Mai mult, unele mass-media au relatat că deja în primăvara anului 2022 au fost lipsiți de contracte profitabile pentru difuzarea terestră și au fost sub presiunea Președintelui”, subliniază documentul.
Shmyhal a reacționat la petiția privind redirecționarea fondurilor de la teleton către Forțele Armate și a declarat că este „nepractic”
După cum s-a menționat în Departamentul de Stat, odată cu începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, a existat o consolidare a mass-media de televiziune și radio în jurul programelor de stat.
„În 2022, șase canale TV („1+1”, „Ucraina 24”, „Inter”, ICTV, Suspilne și canalul TV „Rada”) au început să emită 24 de ore pe zi în limba ucraineană pentru a transmite Public un mesaj unic despre război Fiecare dintre cele șase posturi, care produceau conținut, aveau câteva ore pe zi, produceau propriul conținut, dar îl coordonau între ele pentru a evita difuzarea acelorași comentatori.
Se spune că observatorii mass-media sunt îngrijorați de faptul că o singură transmisie ar putea în cele din urmă să ușureze controlul guvernului asupra difuzării. Ei au spus că a existat un acord comun pentru a limita numărul de politicieni care apar în emisie și pentru a fi mai puțin activi în implicarea unor comentatori și personalități publice.
„Pozițiile de televiziune despre care se crede că sunt afiliate partidelor de opoziție, inclusiv Channel 5, Pryamiy și Espresso, nu au participat la emisiunea comună, deși aceste trei canale au prezentat ocazional programele de 24 de ore ale altor canale. În cazul în care un canal a refuzat să-și reducă propria transmisie la mai puțin de 12 ore pentru a găzdui transmisii în direct, oficialii au răspuns retrăgând rețeaua din spectrul național terestru digital. În iunie 2022, „Pryamiy” și „Channel 5” au intentat un proces împotriva Radiodifuziunii, Comunicațiilor Radio și Televiziunii și a Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informației din Ucraina. Începând cu sfârșitul anului, aceste trei canale funcționau pe internet pe bază de plată”, se arată în raportul Departamentului de Stat.
În plus, raportul Departamentului de Stat precizează că „guvernul a interzis, a blocat sau a impus sancțiuni împotriva mass-mediei și a jurnaliștilor individuali care erau considerați o amenințare la adresa securității naționale sau care exprimau poziții care, în opinia autorităților, subminau suveranitatea și integritatea teritorială a țării”.
Se observă că unii vorbitori care au criticat guvernul au fost, de asemenea, „pe lista neagră din programele de știri guvernamentale”.
„Jurnaliştii de investigaţie care criticau guvernul au devenit uneori ţinta unor campanii negative pe reţelele de socializare, uneori prin canale pro-guvernamentale. Alte practici, inclusiv autocenzura, au continuat să afecteze libertatea presei”, a menționat Departamentul de Stat.
Încrederea în telemaratonul „Știri unice ni” continuă să scadă – sociologi
De la începutul lunii februarie 2024, 36% dintre ucraineni au încredere în proiectul TV, 47% nu au încredere în el. Acest lucru este dovedit de rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS).
„Ideea unui telemaraton „Știri unice” s-a bucurat de un sprijin larg în 2022, dar din 2023 s-a observat o scădere constantă a încrederii și, din februarie 2024, am înregistrat pentru prima dată un echilibru negativ între încredere și neîncredere. (adică numărul celor care au încredere este acum mai mic decât numărul celor care nu au încredere). De exemplu, în decembrie 2023, 43% au avut încredere în teletonul „Știri unice” de la începutul lunii februarie 2024 , ponderea celor care au încredere a scăzut la 47% a celor care nu au încredere”, notează sociologii.
Souspilne a făcut apel la Ministerul Culturii și Politicii Informaționale, precum și la Comisia Radei Supreme pentru libertatea de exprimare cu privire la reacția la acest raport al Departamentului de Stat al SUA.
Urmăriți-ne pe Telegram