Deschiderea unor noi puncte de trecere la frontiera ucraineano-română din regiunea Transcarpatia, discutată în cadrul unei întâlniri bilaterale

Reconstrucția punctului de trecere „Diakove – Halmeu”, construcția punctului de trecere „Biserica Albă – Sighetu Marmației” și deschiderea altor puncte noi de trecere la frontiera ucraineano-română în regiunea Transcarpatia – acestea au fost principalele subiecte abordate în cadrul unei întâlniri bilaterale cu partenerii români, care a avut loc la Cernăuți, a declarat șeful Administrației Militare Regionale Transcarpatia, Miroslav Bilețkii.
„Am discutat despre dezvoltarea infrastructurii de frontieră împreună cu adjunctul ministrului Dezvoltării Comunităților și Teritoriilor din Ucraina, Sergii Derkaci, cu adjunctul șefului Agenției de Stat pentru Reconstrucție și Dezvoltarea Infrastructurii din Ucraina pentru transformare digitală, Roman Komendant, cu secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Ionel Scrioșteanu, și cu șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk.
În regiunea Transcarpatia, frontiera ucraineano-română are o lungime de 205,4 km. Cu toate acestea, în prezent funcționează un singur punct de trecere auto – „Diakove – Halmeu”. Spre comparație, granița cu Ungaria din cadrul regiunii se întinde pe 130 km, iar de ieri funcționează aici deja 6 puncte de trecere pentru transport rutier.
Partea română analizează deocamdată doar posibilitatea deschiderii unui singur punct nou de trecere în regiunea noastră. Totuși, am insistat asupra faptului că este important pentru ambele țări să fie deschise două puncte: „Iablunivka – Huta” și „Hîja – Tarna Mare”. Acest lucru ar stimula dezvoltarea comunităților de frontieră, ar contribui la creșterea economică, extinderea coridoarelor de transport și logistică și aprofundarea cooperării transfrontaliere.
Avem deja o experiență reușită privind deschiderea de noi puncte de trecere cu Ungaria. Aceasta arată că atunci când există o comunicare eficientă cu partenerii, o înțelegere comună cu autoritățile locale și un interes reciproc pentru implementarea proiectului, succesul este garantat.
În timpul întâlnirii, partea română a menționat că deschiderea a două puncte de trecere din partea sa este posibilă cu implicarea fondurilor comunităților locale. La rândul său, Administrația Militară Regională este pregătită să sprijine și să ajute Serviciul de Reconstrucție și Dezvoltare a Infrastructurii din regiunea Transcarpatia în amenajarea punctelor de trecere la frontiera cu România și să colaboreze cu autoritățile locale pentru atragerea de finanțare.
Urmăriți-ne pe Telegram