Descoperiri istorice într-un parc din Cernăuți: Mici artefacte legate de istoria locală au fost găsite în timpul unor cercetări
Datorită permisiunii acordate de administrația locală, cercetătorii cernăuțeni au avut oportunitatea de a efectua o investigație în scuarul din Piața Soborna, situat între străzile Golovna, Mitropolitul Hacman, Catedralei și Eroilor Maidanului. Această cercetare a confirmat încă o dată faptul că centrul vechi al orașului Cernăuți este plin de istorie. Toate obiectele descoperite în urma investigației au fost transferate în aceeași zi la Muzeul Etnografic din Cernăuți pentru cercetare și expunere permanentă, transmite publicația Buknews.
Pe parcursul reconstrucției parcului din Piața Soborna, straturile superioare de pământ și asfaltul de pe alei au fost îndepărtate, s-au săpat tranșee pentru rețelele de iluminat electric și s-au nivelat anumite spații pentru flori. O inspecție vizuală realizată de arheologi din Cernăuți a indicat că nu s-au identificat obiecte arheologice în zonă, iar materialele descoperite, cum ar fi fragmentele de ceramică, cărămizile și fragmentele metalice, datează din sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
Cu toate acestea, amplasarea parcului în centrul orașului Cernăuți și importanța istorică a acestei zone au generat speranța descoperirii de artefacte legate de istoria locală. La solicitarea istoricilor locali, autoritățile din Cernăuți au permis cercetarea parcului cu ajutorul detectoarelor de metale pentru a identifica obiecte vechi din metal.
În urma cercetărilor efectuate pe 15 iunie 2023, s-au descoperit peste 111 obiecte metalice care au o legătură directă cu trecutul fostei capitale a Bucovinei și care confirmă caracterul multicultural al acestuia.
Majoritatea descoperirilor constau în monede din diferite perioade ale istoriei orașului, începând de la perioada austriacă, continuând cu cea românească și sovietică, și până în prezent.
Aceste cercetări au demonstrat că pământul cernăuțean ascunde încă multe mistere și că descoperirile importante pentru istoria orașului pot fi găsite chiar sub picioarele noastre.
Anterior, istoricul și arhivistul cernăuțean Dragoș Olaru a relatat despre cum a fost scos din întâmplare la suprafață temelia fostului bust al lui M. Eminescu, dezvelit în acest scuar la 7 decembrie 1930.
Urmăriți-ne pe Telegram