Dronele maritime ucrainene au devenit o problemă serioasă pentru flota rusă din Marea Neagră
Dezvoltarea dronelor maritime de luptă în Ucraina constitue o problemă serioasă pentru Flota Maritimă a Federației Ruse din Marea Neagră, a declarat analistul militar al grupului “Rezistența Informațională”, Oleksandr Kovalenko, în cadrul emisiunii televizate FREEДОМ.
“Într-adevăr aceasta este o problemă serioasă. Inițial a fost cumva subestimată. Dar, ceea ce contează este faptul că dronele maritime nu au fost niciodată o linie de producție specifică pentru Ucraina, să spunem, de natură militar-tehnică. Pentru noi, producția de drone fără pilot, de tipul de recunoaștere aeriană, a fost mai caracteristică, de asemenea, au existat proiecte pentru drone de atac. Dar nu s-a discutat în serios despre dronele maritime de luptă”, a specificat Kovalenko.
Potrivit acestuia, dezvoltarea dronelor maritime a început în 2022 și continua modernizarea lor.
“Evoluția acestor obiecte maritime este foarte rapidă. Într-un moment, la sfârșitul anului 2022, am urmărit prima prezentare a unei astfel de drone, a unui catamaran fără echipaj, iar atunci raza sa de navigație era de 400 de km, iar încărcătura explozivă era de 200 de kg. Recent, a fost prezentată o nouă modificare a catamaranului fără echipaj, de tipul MAGURA. Raza de navigație este acum de 800 de km, iar încărcătura sa explozivă de 350 de kg. Deci, în jumătate de an, raza de navigație s-a dublat, iar încărcătura de luptă s-a mărit. Această evoluție este cu adevărat un indicator bun”, a subliniat analistul militar. Potrivit lui Oleksandr Kovalenko, perfecționarea dronelor maritime nu se va opri la MAGURA, vor fi dezvoltate noi drone, fără echipaj cu caracteristici mai performante.
Urmăriți-ne pe Telegram