Dicționare în format digital, darul pe care cercetătorii lingviști din Academia Română îl fac limbii române

Joi, 31 august 2023, Academia Română și românii de pretutindeni au avut prilejul să sărbătorească Ziua Limbii Române, eveniment simbolic, menit să contribuie la păstrarea și cultivarea identității românești, în interiorul și în afara granițelor țării.De ziua ei, limba română a primit în dar din partea cercetătorilor Academiei Române două dicționare în format digital, necesare atât specialiștilor, cât și publicului larg: Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a III-a (DOOM3) și Dicționarul Tezaur al limbii române, cunoscut și sub numele de Dicționarul Academiei Române.
Elaborat de cercetătorii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ și publicat în format tipărit la finele anului 2021, la Editura Univers Enciclopedic, DOOM3 este instrumentul normativ care recomandă cum trebuie să se scrie, să se pronunțe și să se utilizeze corect gramatical cuvintele limbii române literare actuale, contribuind astfel la folosirea unitară a limbii române.
Dicționarul a îmbrăcat recent haină electronică, tot datorită echipei de specialiști de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“, și este disponibil la adresa: https://doom.lingv.ro/, fiind un instrument prietenos, foarte ușor de utilizat.
Varianta digitală cuprinde peste 65.000 de articole redactate conform normelor oficiale în vigoare, așa cum au fost stabilite în a treia ediție.
Varianta digitală se prezintă astfel:
– Interfața site-ului se adaptează automat pe orice dispozitiv electronic: calculator, telefon, tabletă. Este dinamică și intuitivă, cu multe informații suplimentare.
– Față de alte instrumente similare, DOOM-ul online oferă acces atât la dicționarul propriu-zis, cât și la descrierile teoretice din secțiunile introductive sau din anexe (v. rubricile „Despre dicționar“ și „Utile“).
– Pe pagina principală a site-ului apar și patru casete cu informație diversă, ale căror titluri reprezintă trimiteri către pagini cu exemple și liste de cuvinte: termenii nou introduși în DOOM3, modificările de normă, cuvinte care pun probleme de scriere, pronunțare sau flexiune etc.
Căutările în dicționar
– Se pot face atât după cuvântul-titlu, cât și după forme flexionare.
– Atunci când cuvântul căutat nu este scris cu diacritice, se reconstituie automat forma corectă.
– Cuvintele scrise greșit vor avea rezultate obținute prin funcțiile de „căutare aproximativă“ sau „sugestii de căutare“.
– Se pot face căutări cu simbolul auxiliar [?] când există ezitări în privința anumitor litere (de ex. aba?ie) sau folosind asteriscul, în căutarea după secvențe de cuvânt (de ex. *tor, *oai*, auto*).
– În cazul în care un cuvânt scris greșit este foarte frecvent ca atare în uz, se menționează explicit forma corectă: 𝑎𝑑𝑎𝑢𝑠 –> forma corectă: 𝑎𝑑𝑎𝑜𝑠; 𝑎𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑜𝑠 –> forma corectă: 𝑎𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑢𝑜𝑠; 𝑏𝑢𝑙𝑔𝑎̆𝑟 –> forma corectă: 𝑏𝑢𝑙𝑔𝑎̆𝑟𝑒.
Dezvoltări viitoare
– Pe lângă funcționalitățile existente, site-ul va dezvolta și o funcție de căutare avansată, importantă pentru specialiști.
– Se vor face îmbunătățiri continue prin adăugarea de informații auxiliare, încercând să răspundă tuturor așteptărilor celor interesați să scrie și să vorbească o limbă română corectă.
Cum se știe, fiind un dicționar de forme, DOOM3 nu cuprinde și definițiile cuvintelor înregistrate, pentru care ar trebui consultat fie bine-cunoscutul Dicționar explicativ al limbii române (DEX), care are și o variantă online însă gestionată de o echipă de voluntari fără afiliere la Academia Română, fie Dicționarul Tezaur al limbii române, operă complexă, de ample dimensiuni, a cărei elaborare a durat aproape 100 ani.
Publicat, începând cu anul 1913, în fascicule, Dicționarul Tezaur al limbii române numără, în prima sa ediție tipărită integral (2010), 18 volume, cuprinzând 18.000 de pagini, 175.000 de cuvinte și peste 1.000.000 de citate din texte românești, fiind rezultatul colaborării echipelor de cercetători de la cele trei institute de lingvistică ale Academiei Române: Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ din București, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide“ din Iaşi, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu“ din Cluj-Napoca.
Aceste date îl situează alături de Deutsches Wörterbuch, început de frații Jakob și Wilhelm Grimm, a cărui elaborare a durat tot aproximativ 100 de ani, de Dictionnaire de l’Académie Française ori Oxford English Dictionary, puține limbi europene putându-se pot mândri cu un astfel de dicționar atât de cuprinzător.
Varianta digitală a Dicționarului Tezaur al limbii române a fost creată de Departamentul de lexicologie și lexicografie de la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide“ din Iași, în cadrul unui proiect mai amplu, numit Corpus lexicografic românesc electronic – CLRE, și este disponibilă în acces liber la adresa: https://dlr1.solirom.ro/.
Spre deosebire de DOOM3, varianta digitală a acestui dicționar este, deocamdată, anastatică, de tip articol-imagine, având posibilitate de căutare, dar ediția este utilă mai ales lingviștilor sau persoanelor cu preocupări speciale pentru limba română. Căutarea se poate face după cuvântul-titlu, după prima literă sau după categoriile gramaticale și afișarea în format imagine a paginilor dicționarului.
O ediție digitală rafinată se află actualmente în lucru, aceasta urmând să permită consultarea simplă sau complexă a dicționarului, cu acces la informații din corpul articolelor și cu citarea unor contexte diverse în care apare cuvântul căutat. Pentru publicul larg, platforma aflată în lucru este disponibilă la adresa: https://dlri.ro/, unde poate fi accesată, spre exemplificare, fascicula I, din tomul I, cuvintele situate în intervalul A-abzițui.
Pe aceeași platformă CLRE, unde este găzduit Dicționarul Tezaur al limbii române, sunt disponibile în format digital și acces liber și alte dicționare, după cum urmează:
Dicționarul etimologic al limbii române – în curs de elaborare Abreviat DELR
Realizat: Literele A, C și prima parte din D, variantă digitală
Acces liber: https://delr.lingv.ro/
Dicționarul limbii române literare contemporane
Abreviat DL
Realizat integral: vol. I-IV, 1955-1957
Acces liber la ediția digitală anastatică: https://dl.solirom.ro/
Dicționarul limbii române moderne
Abreviat DM
Realizat integral: 1958
Acces liber la ediția digitală anastatică: https://dm.solirom.ro/
Dicţionar de cuvinte recente
Ediţia a III-a. Bucureşti, Editura Logos, 2013, 583 p. Autori: Florica Dimitrescu, Alexandru Ciolan, Coman Lupu
Abreviat DCR3
Acces liber la ediția digitală anastatică: https://solirom-clre.gitlab.io/texts/dcr3/site/
Rumänisch-Deutsches Wörterbuch / Dicţionar român-german
Ediția a III-a, revăzută și adăugită de Paul Miron și Elsa Lüder. Vol. I-III Cluj-Napoca, Clusium, 2000, 2003, 2005. Autor: H. Tiktin
Abreviat TDRG3
Acces liber: https://tdrg.solirom.ro/
Urmăriți-ne pe Telegram