Directoarea Casei Internat din Mahala, regiunea Cernăuți, s-a concediat
Directoarea Casei Internat din localitatea Mahala, regiunea Cernăuți, Olga Tkaciuk, și-a dat demisia. În luna septembrie, parchetul a deschis urmărire penală din cauza rezultatelor unei inspecții efectuate în instituție, în cadrul căreia s-au înregistrat condiții necorespunzătoare de întreținere și tratament a copiilor. Tkaciuk spune că a scris cererea de concediere din propria inițiativă, care nu are legătură cu procedurile penale. Totodată, va continua să viziteze copiii.
Despre acest fapt scrie BucPress cu referire la Suspilne Cernivți. Olga Tkaciuk a condus Casa internat din Mahala timp de nouă luni. Anterior, ea a lucrat în centrul regional de asistență socială și psihologică. Înainte de invazia pe scară largă, la Casa internat erau zece copii, iar la jumătatea lunii martie, peste 40 de copii de la internatul din Drușkivka din regiunea Donețk au fost evacuați la această instituție.
“După spusele angajaților, au fost aduși în două autobuze și cu doi saci de acte. Au chemat asistentele pentru că nu ajungeau lucrători. Chiar și oamenii din Mahala care locuiesc în apropiere au pregătit mâncare pentru a ajuta copiii. Prin urmare, nu sunt de acord. că copiii au fost neglijați”, spune Tkaciuk.
Tkaciuk spune că în timpul muncii ei a găsit sponsori pentru a îmbunătăți condițiile din instituție. În special, a fost posibilă instalarea de filtre pentru purificarea apei, actualizarea băilor dintr-una dintre clădiri și stabilirea unui control medical al copiilor.
„În perioada servicului meu, copiii au fost examinați de patru ori, deși în regulamentele instituției există o cerință a două examinări pe an. Nu pot să înțeleg ce vor ei de la mine și ce am greșit. Chiar și atunci când ne-a inspectat reprezentantul ombudsmanului, ea a spus că nu se aștepta la cât de mult s-a schimbat această instituție”.
Tkaciuk spune că a scris o declarație despre rezilierea contractului pe 10 octombrie, în timp ce, continuă să viziteze copiii în instituție. Ea spune că decizia de demitere nu a avut legătură cu procesul penal.
“Dacă ar fi fost din cauza procedurilor, atunci mi-aș fi dat demisia în aceeași zi. Nu am avocat și nu m-am consultat cu nimeni, pentru că nu mă simt vinovată. Am continuat să lucrez, nu mă simt vinovată. Dar au loc acțiuni de neînțeles, iar oamenii care au fost în instituția mea și au văzut ce fel de copii am, scriu tot felul de prostii”, spune fosta directoare.
În prezent, în Casa Internat din Mahala nu există director, dar instituția continuă să funcționeze. Pe 12 octombrie, șeful consiliului regional, Oleksii Boiko, a anunțat acest lucru pe Facebook.
Pe 5 septembrie, Parchetul a anunțat deschiderea urmăririi penale pentru faptul îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu privind protecția vieții și sănătății minorilor de către funcționarii Casei Internat din Mahala. Sancțiunea articolului prevede amendă și interdicția de a ocupa anumite funcții pe o perioadă de până la trei ani.
Potrivit parchetului, ancheta preliminară a fost începută în urma monitorizării angajaților Secretariatului Comisarului pentru Drepturile Omului al Radei Supreme din Ucraina, care au înregistrat condiții necorespunzătoare de întreținere și tratament a minorilor internatului cu stare gravă de sănătate.
Rezultatele monitorizării au fost publicate pe site-ul comisarului pe 24 august. La acel moment, în instituție erau 65 de copii. Raportul precizează că aceștia sunt îngrijiți de șase asistenți medicali juniori pe o tură. În consecință, o asistentă îngrijește nouă copii, ceea ce suprasolicita lucrătorii și face imposibilă reabilitarea adecvată a copiilor.
De asemenea, s-a raportat că șeful instituției a îmbunătățit condițiile sanitare și igienice medicale și locul pentru recreere pentru copii: a montat rampe, toalete și a reparat sala de adunări. Ea a mai organizat o revizie majoră a clădirii medicale, în care au fost instalate o cameră senzorială, o sală de masaj și o sală pentru examinări medicale ale copiilor de către medici.
Printre încălcări, s-a consemnat absența contractelor pentru furnizarea de servicii sociale copiilor de la Casa de Copii din Drușkivșa, precum și a planurilor individuale de reabilitare pentru copii. În plus, nouă elevi nu aveau declarații la medicii de familie. De asemenea, dormitoarele erau supraaglomerate, lipseau scaune, noptiere, iar nu toate paturile aveau balustrade.
Pe 4 septembrie, șeful administrației regionale, Ruslan Zaparaniuk, a semnat un ordin privind formarea unui grup de lucru care va verifica activitățile Internatului din Mahala. La ședința de informare din 11 septembrie, directorul adjunct al Departamentului regional de protecție socială, Olga Andrieva, a declarat că în timpul inspecției nu s-au găsit fapte care să indice că angajații instituției acordă în mod necorespunzător îngrijiri medicale copiilor. Totodată, au existat obiecții privind reparațiile, în special locurile de joacă, iluminatul suplimentar sau dotarea camerelor pentru copii.
Vitalii Savkin, consilier al șefului Consiliului regional, a spus că copiii din Internat au fost îngrijiți. De asemenea, mulți dintre ei sunt grav bolnavi și este dificil să lucrezi cu ei, așa că Consiliul regional a pregătit un apel către Administrația regională pentru creșterea personalului și finanțarea instituției.
„Directorul Olga Tkaciuk a făcut foarte mult atât pentru a asigura statutul de proprietate, cât și pentru a lucra cu copiii. În condițiile în care se află angajații, un salariu de 5 500 de grivne (aprox. 310$) nu stimulează suficient angajații”.
Agenția BucPresss – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram