„Doisprezece ani” în școli: Ministerul Educației a prezentat avantajele ciclului superior al învățământului secundar
Andriy Vitrenko, ministrul adjunct al Educației și Științei, a declarat acest lucru în emisiunea telemaratonului național „Yedini Novyny”.
„Doisprezece ani de școală este un pas de integrare europeană. Pentru că majoritatea țărilor UE – am făcut cercetări în 38 de țări europene, nu doar în membrii UE – 19 țări au un sistem de învățământ de 12 ani, 17 țări au un sistem de învățământ de 13 ani. , și există chiar țări cu un învățământ secundar general complet de 14 ani și 15 ani”, a explicat el.
Potrivit oficialului guvernamental, școala de 11 ani a rămas doar în Rusia și Belarus.
„Ținând cont de tendințele din domeniul educației, de toate ultimele comunicări ale UNESCO și ONU, încercăm să extindem procesul de învățământ, astfel încât, în primul rând, o persoană să aibă o influență pozitivă asupra sa și a bunăstării sale. În al doilea rând, persoana va avea o influență pozitivă asupra bunăstării statului și productivitatea muncii va crește. În al treilea rând, aceasta este stabilizarea vieții sociale – o persoană educată este o persoană bogată și un inovator”, a subliniat Vitrenko.
El a spus că în prezent ministerul efectuează cercetări de specialitate, discutând cu experți, oameni de știință, părinți și copii pentru a lua o decizie echilibrată când să introducă educația de 12 ani.
“Va fi pozitiv ca certificatele noastre de studii medii să fie pe deplin recunoscute în țările europene. Pentru că în prezent copiii noștri trebuie să studieze încă un an pentru a intra în instituțiile de învățământ superior din Europa”, a explicat oficialul.
Andriy Vitrenko a adăugat că introducerea unui liceu de specialitate este un pas care le va permite ucrainenilor să-și aleagă drumul și teritoriul educațional, precum și să aleagă programe: academice, profesionale sau științifice. Potrivit acestuia, se va putea diversifica alegerile de viață ale fiecărui copil și va ajuta o persoană să-și vadă traiectoria de viață în viitor.
“Profilizarea va avea loc la clasele superioare. Va fi o schimbare în programele educaționale – acum sunt aduse la noi standarde educaționale. La urma urmei, reformăm Școala Nouă Ucraineană. Există o categorie precum sarcina limită. Și aici, trebuie trase anumite concluzii pentru ca copiii să nu fie suprasolicitați. Acesta – un complex de mecanisme, mijloace și oportunități pentru a îmbunătăți calitatea educației ucrainene și pentru a integra pe deplin procesul educațional în mediul și cerințele europene”, a conchis oficialul guvernamental.
Urmăriți-ne pe Telegram