Două sărbători surori – Ziua Bucovinei și Ziua României (VIDEO)
Românii din regiunea Cernăuți au sărbătorit săptămâna trecută Ziua Bucovinei, dar și Ziua Națională a României.
La 28 noiembrie s-au împlinit 105 ani de la Unirea Bucovinei cu România. Cu acest prilej la Cernăuți au fost organizate mai multe manifestări culturale. În orașul Storojineț, la mormântul marelui înaintaș al neamului românesc Iancu Flondor a fost oficiată o slujbă de pomenire, iar cei prezenți au aprins o lumânare în memoria acestei personalități.
Preotul Vasile Covalciuc, protopopul Storojinețului a vorbit despre importanța lui Iancu Flondor în Istoria Bucovinei, mulțumindu-le românilor din Cernăuți că nu uită de istoria, cultura, credința și limba română. „Am făcut un parastas, ne-am rugat pentru sufletul lui, pentru Unirea Bucovinei cu Patria mamă și mai ales pentru lucrurile frumoase pe care le-a făcut Iancu Flondor. Pentru că el a avut grijă aici, în Bucovina, de oamenii simpli. El a fost un om politic, dar și un creștin bun. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!”, a mai spus protopopul de Storojineț, părintele Vasile Covalciuc.
La Palatul Național al Românilor din Nordul Bucovinei, Societatea Jurnaliștilor Români Independenți din Cernăuți (președinte Nicolae Toma), a organizat un Spectacol dedicat Bucovinei, la care au participat reprezentanți ai intelectualității românești – profesori, scriitori, jurnaliști, interpreți, studenți, precum și membri ai Consulatului General al României la Cernăuți. Printre oaspeții de onoare s-a numărat și actorul brașovean George Custura, care a vizitat pentru prima dată orașul Cernăuți și care a avut ocazia să fie prezent și la Ziua Națională a României, sărbătorită în mijlocul comunității românești din nordul Bucovinei.
Cu prilejul Zilei Naționale a României Consulatul General al României la Cernăuți a organizat o recepție specială și a oferit diplome de excelență unor personalități marcante ale Bucovinei – profesori universitari, academicieni, interpreți, primari ai comunelor românești, jurnaliști, pentru aportul adus la păstrarea și promovarea limbii și culturii românești pe meleagurile Bucovinei, dar și pentru curajul unor jurnaliști de a reflecta în jurnalele de știri de pe frontul de luptă din Ucraina.
Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți a ținut să menționeze într-un interviu pentru presa de limbă română: „A fost un eveniment deosebit în comunitatea istorică din regiunea Cernăuți. Este una dintre cel mai mari comunități de graniță cu România și ne-am bucurat că astăzi le-am putut oferi o manifestare atât de importantă pentru românii de aici, pentru etnicii români din Ucraina. Ca să putem să fim alături de poporul ucrainean, atât noi, cât și primarii din comunitățile românești am acordat tot sprijinul în contextul actual al războiului din Ucraina. Astăzi, am putut să le ofer tuturor primarilor din comunele românești din regiunea Cernăuți diplome de excelență din partea Guvernului României și să fiu alături de ei la o asemenea zi importantă. Să ne bucurăm, să fim împreună, să arătăm tuturor că păstrăm tradiția, limba, cultura românească pe aceste meleaguri! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a mai spus doamna Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți.
Pentru prima dată în istoria relațiilor româno-ucrainene, Administrația Militară Regională de Stat Cernăuți a organizat un spectacol dedicat Zilei Naționale a României, la care au participat renumiți artiști din Ucraina, România și Republica Moldova.
Urmăriți-ne pe Telegram