Drama unui fermier din Cernăuți care deține 50 de hectare de pământ
Nicolae Peligaci, un agricultor de 73 de ani din orașul Herța, regiunea Cernăuți, care deține 50 de hectare de pământ susține că dacă anul acesta nu va avea cui să vândă cerealele, nu va avea bani ca să prelucreze pământurile la anul și vor rămâne toate pârloagă.
„Era bine în Ucraina înainte de război. Independentă, înfloritoare, cea mai bogată țară! Aveam unde vinde marfa. Veneau camioanele chiar la ușa depozitului. Încărcau grânele și le duceau la portul din Odesa, iar de acolo, în toată lumea”, povestește agricultorul.
Nicolae privește îngândurat peste pământuri doldora de roadă și spune că, dacă anul acesta nu va avea cui să vândă cerealele, nu va avea bani ca să prelucreze pământurile la anul și vor rămâne toate pârloagă.
Fermierul prelucrează în total 50 de hectare: șapte – de grâu, opt – de orz, o livadă de meri ce se întinde pe trei hectare, 20 de hectare de soia și trei hectare de porumb.
„Orzul a ieșit puțin anul acesta, până la trei tone de hectar. Trebuia să iasă măcar patru sau cinci tone. Dacă socotim cât costă motorină, o tonă o dai pe combustibil, o tonă merge la oameni și deja ce ți-o rămas? Mai nimica! Statul a vrut să pună și impozite mai mari anul acesta, dar ne-a scutit”, își spune oful fermierul. Pierderile se vor socoti la toamnă, după ce va fi recoltată toată roada.
Războiul a ieftinit cerealele, dar a scumpit toate cele necesare pentru a le crește. Motorina a ajuns să coste de la 35 de grivne până la 55 – 58 de grivne.
„Și piesele de schimb, erbicidele s-au scumpit la 100% pentru că multe se aduceau din Rusia. Îngrășămintele s-au scumpit și ele la 100%, dacă era 15.000 de grivne tona, acum sunt 32.000 – 33.000 de grivne. Dar pâinea pentru om o rămas ieftină, iar noi nu ieșim cu nimic”, menționează Nicolae, conform Asociației Reporterilor „Oameni și Kilometri”.
Urmăriți-ne pe Telegram