„Drone-dragoni” și automate zburătoare: soluții inovatoare ale Forțelor Armate ucrainene pe front
În războiul pe scară largă împotriva rușilor, Forțele Armate ale Ucrainei au folosit un nou tip de drone pentru a ataca pozițiile inamice – așa-numitele „drone-dragoni”, care aruncă un amestec de aluminiu cu oxid de fier. Acest amestec se aprinde la o temperatură de aproximativ 2200 de grade. Substanța distruge rapid vegetația, poate topi metalul și provoacă pierderi grave rușilor, potrivit publicației internetua.
Ministerul Apărării a publicat un videoclip cu utilizarea acestor drone. În imagini, dronele care zboară la joasă altitudine aruncă fluxuri de foc — practic metal topit — asupra pozițiilor forțelor ruse ascunse în plantații. Acest lucru amintește de flăcările care ies din gura unui dragon, motiv pentru care aceste drone au primit acest nume. „Sunt aripile noastre ale răzbunării, care aduc focul direct din cer! Ele reprezintă o amenințare reală pentru inamic, arzându-i pozițiile cu o precizie pe care nicio altă armă nu o poate atinge”, se speecifică într-un comunicat al Brigăzii 60 mecanizate. Analistul militar și fost ofițer al armatei britanice, Nicholas Drummond, a numit lansarea amestecului termitic cu ajutorul unei drone „o soluție destul de inovatoare”. „Este o chestie foarte neplăcută… Dar acesta este un efect psihologic”, a adăugat el.
De asemenea, forțele armate ucrainene au început să folosească împotriva soldaților ruși un ”automat Kalașnikov zburător”. Această armă a fost creată de un grup de ingineri ucraineni, Wild Hornets. AK-47 a fost instalat pe o platformă cu patru elice și ridicat în aer, ca o dronă. La mijlocul lunii august, acest complex a atacat pentru prima dată pozițiile trupelor ruse, a relatat expertul Bild în analiza datelor deschise, Julian Röpcke. Potrivit acestuia, automatul zburător poate fi controlat dintr-o poziție protejată, aflată la câțiva kilometri de operator. Cea mai mare provocare în această dezvoltare este stabilizarea AK-47 în timpul tragerii, pentru ca drona să nu se abată din cauza reculului. Röpcke a adăugat că eficiența acestei arme rămâne neclară, la fel și faptul dacă va fi produsă în serie. Anterior, ministrul pentru industriile strategice, Oleksandr Kamîșin, a declarat că Ucraina produce în prezent drone și rachete cu o rază de acțiune de 1.500 de kilometri.
Sursa citată reamintește, pe 27 august, președintele Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina a efectuat cu succes primele teste ale unei rachete balistice de producție proprie. Totuși, liderul ucrainean nu a oferit detalii. Cu câteva zile înainte, Zelenski anunțase lansarea cu succes a rachetei ucrainene cu rază lungă de acțiune „Palianîțea”. „Atacurile asupra orașelor noastre pot fi oprite prin lovituri asupra purtătorilor acestei arme – avioanelor rusești de pe aerodromurile militare”, a scris atunci președintele, reține sursa citată.
Urmăriți-ne pe Telegram