Dumitru Iliuț din Crasna nordului Bucovinei – „Tezaur uman viu 2024”. Titlu onorific acordat de Ministerul Culturii din România
În conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, precum şi cu cele ale Regulamentului de acordare a titlului de „Tezaur uman viu” aprobat prin OMC nr. 2548/02.02.2024, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii din România, a hotărât acordarea titlului onorific de „Tezaur uman viu” pentru 14 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial, în rândul cărora se află domnul Dumitru Iliuț sau Dodan din Crasna Bucovinei de dincolo, cu un dosar de candidatură rezultat în urma cercetării de teren coordonate de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale “Arboroasa” în vederea participării la Programul „Tezaur uman viu 2024” – program strategic coordonat de Ministerul Culturii din România.
Programul a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia.
Titlul de este viager, personal și netransmisibil și se acordă pentru România de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Programul funcționează în baza Ordinului Ministrului Culturii nr. 2491 din 27.11.2009 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a titlului de Tezaur uman viu”, amendat prin Ordinul Ministrului Culturii privind modificarea OMC nr. 2491/27.11.2009.
2024 este primul an în care Programul „Tezaur uman viu” a fost extins de Ministerul Culturii din România și pentru comunitățile istorice românești. Acest fapt are o importanță istorică pentru comunitățile românești, venind să-i recunoască pe românii din vecinătatea granițelor României ca membri ai aceleiași familii, cu drepturi egale celor din interiorul Țării – este o declarație nescrisă a statului român de recunoaștere a importanței comunităților din vecinătatea granițelor.
Potrivit unei postări pe Facebook a Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale “Arboroasa”, „pe parcursul cercetărilor de teren efectuate de asociația noastră am apreciat rolul deosebit al obiectelor din lemn create în atelierul lui Dumitru Iliuț din nordul Bucovinei, care este generat de funcția lor utilitară, decorativă, ceremonială, istorică și rituală. Acestea sunt solicitate de săteni pentru a fi folosite în contextul riturilor de trecere, al întrebuințării în gospodărie, al muncilor câmpului sau al nevoilor spirituale ale comunității. Pe lângă funcția de bază – de a sublinia valorile identitare și sociale existente în comunitate, de a înlesni integrarea unui individ într-o categorie sau alta -, obiectele realizate de domnia sa au, de asemenea, rolul de a încuraja conservarea modului de viaţă rural, ilustrând, în chip particular, aspectul de ceremonial al relaţiilor dintre oameni. Deși în societatea rurală s-au manifestat transformări ale mentalităţii colective sub presiunea schimbărilor petrecute în cadrul societăţii în ansamblu, sub influenţa urbanizării, a învăţământului, a industrializării etc., activitatea constantă a lui Dumitru Iliuț în domeniul prelucrării lemnului prin mijloace tradiționale nealterate dovedește că acesta este un promotor al conservării mediului cultural tradițional românesc”.
Asociația speră că bucuria obținerii acestui priremiu în regiunea Cernăuți va constitui un imbold necesar pentru întreaga comunitate istorică românească din nordul Bucovinei, dar și un punct de pornire în implementarea unor strategii și proiecte de cercetare și de salvgardare urgentă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial cu specific identitar.
Rezultatele finale ale programului AICI
Inițiativa Ministerului Culturii vizează creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg, precum și promovarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia.
Totodată, inițiativa oferă posibilitatea autorităților administrației publice centrale și locale, precum și instituțiilor publice aflate în subordinea sau coordonarea lor, să organizeze sau să sprijine logistic și material, prin bugetele proprii, manifestările culturale, artistice sau educaționale dedicate acestei zile.
Urmăriți-ne pe Telegram