Editorialist ucrainean: Volodimir Zelenski în căutarea unei soluții pentru formula celor ”cinci-șase manageri” / OPINIE
”Președintele Ucrainei caută o pauză pașnică. Pentru a obține în cele din urmă o pace reală și a pune capăt sângerosului război. Pentru a reduce tensiunile globale. Și, de asemenea, posibil, pentru a rezolva problemele politice și administrative interne, inclusiv pentru a reconfigura întreaga structură de putere, nu doar prin mici schimbări de personal, ci printr-o transformare mai profundă”, notează editorialistul Tetiana Parhomciuk în Gazeta.UA.
În prezent, există riscul revenirii la o mentalitate a guvernării administrative de comandă, antagonică față de democrația liberală și inovativitatea ucrainenilor. Acesta este doar unul dintre factorii care influențează direct asupra consolidării democrațiilor occidentale în jurul conducerii Ucrainei în războiul împotriva Rusiei ce deține arme nucleare. De fapt, aceasta este o capcană și pentru președintele Zelenski. El a ”abandonat” toate celelalte strategii de guvernare, încredințându-le anturajului său, uneori slab, alteori ales la întâmplare. Astfel, Volodimir Zelenski și-a expus ”călcâiul lui Ahile” la atacuri, atât interne, cât și externe, în timp ce toate eforturile și voința sa sunt concentrate pe război.
Trebuie să recunoaștem că greșelile și succesele, înfrângerile și victoriile l-au transformat într-un lider militar special al epocii actuale, scrie editorialistul. Zelenski înțelege că nu toți aliații ne garantează un sprijin în viitor, iar acest lucru a dus la o centralizare absolută a puterii în mâinile președintelui. Lipsa unor schimbări de putere prin alegeri democratice creează riscul unei crize severe în orice moment, similar unor arcuri care sunt comprimate continuu fără mecanisme de siguranță. La un moment, ar putea exploda brusc, cu mare viteză și va lovi dur.
Războiul rămâne o barieră puternică împotriva conflictului intern. Dar pentru cât timp? Nimeni nu știe. Schimbarea guvernului nu este o ”reconstrucție”, iar sociologii susțin că tot mai mulți ucraineni vor părăsi țara. Stilul de conducere autoritar se intensifică prin dependența de un cerc restrâns de prieteni și consilieri din cadrul biroului prezidențial. Aceștia dețin puterea, dar nu sunt responsabili: nu primesc salarii, iar unii au fost ținta unor investigații.
Deci, ce reprezintă sistemul „cinci – șase” (manageri, consilieri, prieteni – n.r.)? O parte dintre ucraineni sunt convinși că ”războiul necesită o mână de fier” și nu este timp pentru subtilități democratice. Alții fac apel la principiile democratice ale premierului englez Winston Churchill în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Și, deși în străinătate Zelenski are imaginea unui lider militar popular, în propria țară, popularitatea sa electorală este în scădere. Prin urmare, atunci când Volodimir Zelenski a declarat în fața întregii țări că are ”cinci-șase manageri” pe care se bazează în conducerea țării, el a fost absolut sincer…
Cine sunt aceștia? Cine sunt cei ”cinci-șase manageri”? Sunt șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andrii Ermak, consilierul principal Daria Zarivna, frații Vitalii și Vladislav Vlasiuk, precum și șeful de resurse umane al administrației prezidențiale, Roza Tapanova – oamenii care definesc politica și strategia statului aflat în război. Unii analiști sunt de părerea că pe această listă ar trebui să fie și adjunctul șefului biroului prezidențial, Oleg Tatarov, care ”îndeplinește toate dorințele conducerii de vârf”. Adevărul este că Tatarov poate fi înlocuit oricând, iar succesorul său va face același lucru: va executa sarcini, dar nu le va formula. Aceasta este lista celor care influențează asupra deciziilor în țară. După ei urmează o serie de „statisti” și miniștri, adică cei, care vor afla despre demiterea lor dintr-un decret prezidențial sau de la televizor. Factorii decisivi sunt emoțiile și relațiile personale – cine deranjează, poate fi scos afară.
Kievul a intrat în vizorul lumii civilizate, care evaluează capacitatea Ucrainei de a deveni parte a acestei lumi, dar standardele noastre devin tot mai stranii pentru Occident. Despre riscul că Ucraina se poate transforma într-o țară similară Rusiei a vorbit și secretarul de stat american Antony Blinken în timpul vizitei sale în Ucraina. El a subliniat importanța libertății de exprimare și alegerilor transparente, dar s-a făcut tot posibilul ca, în spațiul informațional monopolizat, ucrainenii să fie determinați să discute mai mult despre chitara lui și despre abilitățile sale vocale (ale lui Blinken –n.r.), pe care le-a demonstrat într-un club de noapte din Kiev. Și nu despre problemele politice.
Potrivit sursei citate, societatea este menținută într-o stare de anabioză a unei realități paralele și acest lucru este realizat de sistemul condus de Ermak, precum notează jurnaliștii americani, deoarece în interiorul Ucrainei ”totul este curățat sub aspecte pozitive.” Nu se poate guverna o țară cu cinci-șase manageri, ei pot găsi o rezolvare de moment a problemelor. Sistemul de PR nu poate înlocui sistemul sarcinilor și controlul execuției acestora. Mașina de stat a inamicului trebuie combătută cu propria mașină de stat, nu cu măsuri sporadice și întârziate ale unor funcționari lipsiți de inițiativă, scrie sursa citată.
În același timp, nu putem nega că lui Volodimir Zelenski i-a fost atribuit cel mai greu mandat prezidențial, care a început cu pandemia și s-a încheiat cu războiul pe scară largă. Ucraina are nevoie de mai mult decât de o concentrare a puterii, care, în actualele condiții a privat de subiectivitate parlamentul, guvernul, administrațiile locale și forțele de ordine, potrivit Gazeta.ua. Este nevoie de utilizarea deplină a acestei puteri pentru victorie, dacă președintele și-a asumat o asemenea responsabilitate. Totuși, Zelenski încă nu înțelege pe deplin cum să folosească această putere. Abea în 2023, guvernul a început să ia în serios problema dronelor; abia în 2024, s-a gândit să mute producția complexului militar-industrial sub pământ; și abia în aprilie 2024 a organizat o ședință interministerială pentru a identifica punctele critice în sectorul energetic și metodele de protejare a acestora. Adică s-au făcut lucruri care trebuiau realizate încă în 2022. Deci, sunt necesari oameni calificați în guvern, și nu cei din anturajul apropiat.
Probabil că Volodimir Zelenski vede aceste ”defecte” ale actualului sistem de guvernare și înțelege acum necesitatea unor schimbări interne majore. Problema este că actuala situație nu poate fi schimbată prin metode vechi. Dar pentru a înțelege pe deplin acele nuanțe pe care președintele Zelenski nu le-a luat în considerare la începutul mandatului său, trebuie să se încheie acest război sângeros…
Urmăriți-ne pe Telegram