Epidemiologii cernăuțeni: În regiune ar putea circula tulpina coronavirusului Kraken
În regiunea Cernăuți s-au înregistrat cinci valuri de creștere a incidenței coronavirusului.
Centrul Regional pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Cernăuți trimite lunar 50-100 de mostre de material de la pacienții cu COVID-19 la Laboratorul de Referință pentru a identifica noi mutații ale virusului, potrivit lui Iurii Păduraru, șeful departamentului de supraveghere epidemiologică și prevenire a bolilor infecțioase.
„Tocmai am primit rezultatele cercetărilor asupra materialului care a fost colectat de la pacienți în ianuarie 2023. Tulpina care ne provoacă griji Omicron XBB.1.5 (“Kraken”) nu a fost detectată. Totodată, a fost confirmată circulația tulpinelor Omicron XBB.1, Omicron XBB.2, Omicron BA.5.1, Omicron BA.5.2, Omicron BF.14, Omicron BQ.1.11, care au provocat COVID-19”, spune doctorul, scrie BucPress citând ACC.
Potrivit lui Iurii Păduraru, epidemiologii din regiune susțin că Omicron continuă să se modifice, creând noi subvariante. Există o mare probabilitate că subvarianta Omicron XBB.1.5 – „Kraken” să circule în regiune, ceea ce poate deveni dominantă și poate provoca un nou, al șaselea val de COVID-19, spune epidemiologul.
În februarie 2023, comparativ cu ianuarie a acestui an, s-a înregistrat o creștere rapidă a incidenței COVID-19 de 3 ori. Prognosticul este nefavorabil, cred epidemiologii, și amintesc încă o dată că cea mai eficientă metodă de prevenire a complicațiilor este vaccinarea gratuită.
În plus, pe toată perioada epidemiei, în regiunea Cernăuți au fost cu COVID-19 au fost diagnosticate 221 424 persoane.
Au fost înregistrate cinci valuri de creștere a bolii, iar fiecare val succesiv a fost cauzat de o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2.
Din decembrie 2021, tulpina Omicron, care a provocat al patrulea și al cincilea val de boală, este dominantă în regiunea Cernăuți.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram