Episcopul PȚU al Cernăuților îndeamnă parohiile românești să treacă în subordinea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (Autocefală)
Episcopul Teognost (Bodoriak) al Cernăuților și Bucovinei îndeamnă parohiile românești din regiunea Cernăuți să se alăture Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Autocefale), oferindu-le posibilitatea de a se integra în cadrul așa-numitului „Vicariat Ortodox Român al PȚU”.
La o conferință de presă pe 5 aprilie, Teognost a menționat că „Vicariatul Românesc” din cadrul PȚU a fost format în 2019, odată cu acordarea Tomosului privind autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina”.
Totuși, până acum puține informații erau disponibile despre vicariat, transmite audiovizualul public Suspilne:UA.
Potrivit lui Teognost, statutul „Vicariatului Român” a fost dezvoltat după modelul Vicariatului Ortodox Ucrainean din cadrul Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
„Acolo, ei vorbesc ucraineana și se comunică în română. Dar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române le-a acordat dreptul de a-și păstra tradițiile sale ucrainene, cultura, limba și limba slujbelor religioase, pentru a satisface nevoile spirituale ale ucrainenilor din România”, spune Teognost.
Episcopul a menționat că în „satele vorbitoare de limbă română”, preoții împreună cu comunitățile lor religioase se pot alătura PȚU și pot desfășura slujbe religioase în limba aleasă de enoriași. Dacă aderarea la PȚU este decisă doar de comunitatea religioasă, fără consimțământul preotului, atunci în biserică va fi trimis un alt preot, vorbitor de limba română, care va putea oficia slujbele în continuare. De asemenea, o parte din preoții ucraineni în prezent învață limba română pentru a facilita comunicarea cu enoriașii români.
În prezent, nicio parohie românească din regiune nu s-a alăturat așa-numitului „Vicariat Ortodox Român al PȚU”.
Suspilne:UA notează că vicariatul încă nu are un lider. Acesta ar trebui să fie un preot sau un episcop din comunitatea vorbitoare de limbă română, care va fi ales de enoriași. El va fi subordonat direct Mitropolitului Epifanie al BOU (Autocefală), nu episcopiei.
Reamintim că acum o lună, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să susțină înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina care să fie subordonată Patriarhiei Române. Astfel, BOR a decis să binecuvânteze, să încurajeze și să susțină „inițiativele comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”.
Decizia Sinodului BOR a fost criticată atât de reprezentanții PȚU cât și UPȚ (Biserica Ortodoxă Ucraineană afiliată Patriarhiei Moscovei).
Urmăriți-ne pe Telegram