Europa acceptă persoanele utile. De ce țările UE nu vor să returneze ucrainenii care aduc bani
Returnarea forțată a ucrainenilor din străinătate este populism de ambele părți. Politicienii europeni care vorbesc despre acest lucru aparțin în mare parte partidelor de opoziție din țările lor. Ei critică guvernul actual, fiind ei înșiși fără putere. Sau se adresează alegătorilor conservatori, scrie focus.ua
Politicienii ucraineni cred că, vorbind despre returnarea forțată a refugiaților ucraineni, câștigă simpatia cetățenilor care au rămas în țară. Dar, în realitate, ei doar intensifică conflictul social. Acest conflict a apărut organic. Așa este natura umană. Intensificarea acestuia înseamnă separarea ucrainenilor din străinătate de cei din Ucraina.
De ce? Este vorba de o intenție răuvoitoare sau de populism cristalizat?
În același timp…
Aceste patru categorii de ucraineni sunt necesare în țările Uniunii Europene:
1. Muncitori – pentru că mâinile lor sunt necesare. În UE există o criză demografică. Iar noi, împreună cu europenii, suntem mai apropiați cultural decât sirienii, afganii și senegalezii.
2. Talente – sunt puține, dar o economie în creștere are nevoie de inovatori, cercetători și dezvoltatori.
3. Specialiști, în special ingineri. Fără ingineri nu există economie, pentru că ei se ocupă de energie, inginerie mecanică, IT. Tehnologii, de exemplu, în producția alimentară, sunt de asemenea necesari. Aceștia sunt oameni valoroși, necesari tuturor.
4. Afaceri – cei care cumpără apartamente/mașini/birouri/îmbrăcăminte/mâncare. De asemenea, creează noi locuri de muncă, plătesc taxe și îmbunătățesc concurența.
Poate că marginalii vor fi deportați. Demonstrativ, pentru a face o declarație puternică. Cei care nu muncesc și nu vor să muncească.
Oamenii reprezintă economia, productivitatea muncii, eficiența.
De ce să deportăm pe cei care te ajută să crești?
Ce face Polonia?
De la începutul războiului din Ucraina în 2022, refugiații ucraineni din Polonia au plătit aproape 2 miliarde de euro în taxe. Această sumă este semnificativă, deoarece este de trei ori mai mare decât suma cheltuită de Polonia pentru costurile legate de ucrainenii strămutați.
Afluxul de refugiați ucraineni a avut un impact pozitiv asupra economiei poloneze, contribuind la creșterea PIB-ului și la creșterea veniturilor statului.
În 2022, prezența refugiaților ucraineni a contribuit la creșterea PIB-ului Poloniei cu 0,8-1,1%, ceea ce a reprezentat 10,1-13,7 miliarde de zloți, iar în 2023 această contribuție a crescut la 1,05-1,45%, adică 14,7-19,9 miliarde de zloți.”
Urmăriți-ne pe Telegram