Experții din Cernăuți despre oboseala psihologică în timpul războiului
A simți oboseală psihologică în timp de război este normal, deoarece în timpul acțiunilor militare, oamenii trec prin multiple emoții: frică, tristețe, furie etc. Despre motivele apariției oboselii de război, modalitățile de depășire și cum s-au conturat destinul statelor și al popoarelor în situații similare au relatat experții cernăuțeni, psihologul Natalia Kruglașova și istoricul Igor Burkut.
„Războiul este stres pentru societate”
„Atunci când apare o situație precum războiul, organismul uman își mobilizează toate resursele și energiile. Dar această stare nu poate dura mult timp. Războiul este un stres atât pentru fiecare individ, cât și pentru societatea în ansamblu. Este înțeles, deoarece războiul este o situație psihotraumatică. Există o frază: „Mai bine un sfârșit înfricoșător decât un coșmar fără sfârșit”. Acum trăim un coșmar fără sfârșit”, spune psihologul Natalia Kruglașova.
Printre simptomele enumerate de psiholog se numără: insomnie sau, dimpotrivă, somn excesiv, dar neodihnitor, anxietate, furie și epuizare.
Oboseala psihologică, conform psihologului, afectează starea fizică.
„Când citim știri terifiante, simțim furie și mânie. Hormonii sunt eliberați, mușchii se tensionează și corpul se pregătește pentru luptă”, menționează psihologul.
„Trebuie să înțelegem că starea va persista mult timp”
Natalia Kruglașova îndeamnă în primul rând la gândirea asupra propriei sănătăți.
„Trebuie să înțelegem că starea va persista mult timp. Războiul poate să dureze încă mult timp, deci trebuie să ne gestionăm resursele. Nu este situația în care trebuie să ne dăm toată viața acum și să ne odihnim mai târziu. Aici trebuie să economisim resursele vitale și să avem grijă de noi cu iubire și înțelegere”, spune Kruglashova.
China a luptat timp de 12 ani
Istoricul Igor Burkut spune că în istoria războaielor lungi, oboseala este un fenomen normal.
„La începutul majorității războaielor, există o anumită intensitate emoțională: dușmanul ne-a atacat, trebuie să ne unim pentru a-l învinge. Cu toate acestea, această intensitate dispare, iar războiul persistă. Oamenii mor, mulți sunt mutilați, economia este în declin, oamenii sărăcesc. Toate aceste aspecte generează sentimente negative în societate”, explică istoricul.
Războiul dintre Ucraina și Rusia este asemănător Primului Război Mondial, spune Igor Burkut.
„În ceea ce privește oboseala de război, cel mai caracteristic exemplu în acest sens este Primul Război Mondial. Totul a început cu un val de patriotism în toate țările implicate în conflict. Cu toate acestea, entuziasmul dispare, iar războiul continuă. Oamenii mor, mulți sunt mutilați, economia se prăbușește, oamenii devin săraci. Toate acestea au provocat stări de spirit negative în societate”, spune Burkut.
Oboseala a afectat diferit țările.
„Această oboseală a avut un impact diferit. Anglia și Franța au inventat o tehnică fundamental nouă – tancurile, au început să dezvolte aviația. Ca rezultat, Antanta (alianța militară și politică în Primul Război Mondial – n.a.) a învins. Cu toate acestea, această oboseală a avut un impact semnificativ asupra structurii politice a multor alte state. În Imperiile Rus, German și Austro-Ungar au avut loc revoluții. Aceste imperii, precum și Imperiul Otoman, au dispărut și au apărut state noi”, continuă istoricul.
Igor Bucruk aduce și un alt exemplu din istoria Chinei, unde războiul a început înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial și a durat mult timp după conflagrația mondială.
„Chinezii au luptat în secolul trecut de la 1937 până în 1949 fără întreruperi semnificative. Totul a început cu invazia Japoniei în China, apoi al doilea război mondial și s-a încheiat cu un război civil. Ei au luptat în mod constant și nu au avut timp să se obișnuiască cu oboseala”, povestește istoricul.
„Acum avem un război de eliberare națională. Și oricât de mult ar dura, trebuie să suportăm pentru a rezista. Deoarece principala sarcină a ocupanților este distrugerea națiunii și a statului ucrainean. Ei doresc doar teritoriile noastre. Prin urmare, celor care sunt foarte obosiți le recomand să se gândească, dar cum va fi pacea? Rusia nu se va opri și va continua să ucidă doar pentru că ești ucrainean. Prin urmare, trebuie să-ți strângi dinții și să te lupți. În acest război cu siguranță vom învinge, deoarece de partea noastră este întreaga lume civilizată”, a concluzionat Burkut.
Urmăriți-ne pe Telegram