Exponatele celui mai vechi muzeu din Mariupol, regiunea Donețk, găzduite de românii din Cernăuți (VIDEO)
Palatul Național al Românilor din orașul Cernăuți a devenit gazda unei expoziții unicale a Muzeului Etnografic din Mariupol, oraș greu încercat de urgiile războiului ruso-ucrainean. Din exponatele celui mai vechi muzeu din regiunea Donețk au fost salvate doar o parte din lucrările păstrate în format digital.
Până mai ieri Muzeul Etnografic din Mariupol, unul din cele mai vechi muzee din regiunea Donețk, care și-a marcat centenarul înainte de război, avea zilnic sute de vizitatori, care veneau să vadă unele din cele peste 60 de mii de exponate, care se păstrau în această instituție muzeală. Odată cu invazia rusă, soarta acestor exponate rămâne necunoscută, or, majoritatea au fost distruse în timpul bombardamentelor sau răpite de ocupanții ruși.
Angajații Muzeului Etnografic din Mariupol au reușit să salveze doar o parte din exponatele păstrate în muzeu în format digital, ceea ce reprezintă în mare parte patrimoniul cultural al grecilor refugiați cândva din Crimeea.
Comunitatea românească din Cernăuți a demonstrat solidaritate față de grecii din Ucraina, oferindu-le spațiu în incinta Palatului Național al Românilor pentru a le prezenta cernăuțenilor și oaspeților orașului unele exponate ale Muzeului care au fost salvate.
Mai multe detalii despre această expoziție și gestul uman al românilor din nordul Bucovinei în relatarea semnată de jurnalistul Vitalie Zâgrea.
Urmăriți-ne pe Telegram