FAKE NEWS: Ucraina va trimite trupe să lupte în Transnistria și Africa

Ucraina a adoptat o lege care îi permite să organizeze provocări armate în regiunile unde sunt trupe rusești, ca Transnistria și Africa, potrivit propagandei pro-Kremlin.
ȘTIRE: Trimiterea Forțelor Armate ale Ucrainei în alte țări va duce la o nouă escaladare, a declarat pentru NEWS.ru redactorul-șef al revistei „Apărarea Națională”, analistul militar Igor Korotcenko. În opinia sa, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pregătește provocări armate pentru a destabiliza situația în regiunile unde sunt prezente trupele rusești.
„În primul rând, acest lucru trebuie privit ca pe o posibilitate pentru Zelenski să pregătească o provocare armată de amploare împotriva contingentului rus de menținere a păcii din Transnistria. În consecință, printr-un acord cu regimul Maiei Sandu de la Chișinău, Kievul ar putea desfășura anumite activități pe teritoriul Moldovei, având ca scop provocarea unui conflict armat de mari proporții și intensificarea tensiunilor, pe fondul planurilor administrației Donald Trump de a stabili o pace durabilă în Ucraina”, a explicat Korotcenko.
Analistul militar a atras atenția asupra obiectivelor ascunse ale acestor acțiuni ale Kievului. El a subliniat că Ucraina ar putea extinde zona de instabilitate în Europa și dincolo de Europa. „De asemenea, nu poate fi exclusă posibilitatea trimiterii de trupe, de exemplu în Africa, pentru a destabiliza situația, mai ales în zonele unde este prezentă Rusia”, a spus Korotcenko.
NARAȚIUNI: 1. Ucraina intenționează să declanșeze conflicte armate pe teritoriul altor state. 2. Kievul colaborează cu Chișinăul pentru a lansa un atac asupra Transnistriei. 3. Destabilizarea Europei este în interesul Kievului.
OBIECTIVE: Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei; decredibilizare și delegitimarea autorităților ucrainene; subminarea sprijinului occidental pentru Ucraina.
Realitate: Trupele ucrainene vor fi antrenate în străinătate și vor participa la misiuni internaționale pentru a crește capacitățile de apărare ale statului
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Propaganda rusă interpretează voit fals o lege adoptată recent de Ucraina, prin care s-a stabilit cadrul legal pentru ca unități ucrainene să poată fi trimise în afara țării în vreme de război, când bărbaților în general și militarilor în special le este interzis să părăsească țară. Este vorba în primul rând de militarii trimiși pentru a fi antrenați în alte țări, de pildă ca să poată opera echipamente primite de la parteneri occidentali. Legea permite și detașarea unor forțe în cadrul unor misiuni internaționale. De altfel, actul normativ menționează explicit o serie de obiective ale acestor detașări: asigurarea securității naționale, respingerea agresiunii armate, apărarea suveranității și exercitarea dreptului la autoapărare conform Cartei ONU. În nota de fundamentare se precizează clar că scopul principal este îmbunătățirea procesului de obținere a tehnicii militare de la parteneri și pregătirea personalului pentru utilizarea acesteia. Legea include mecanisme de control și transparență: președintele trebuie să notifice Rada Supremă, oferind detalii despre misiune, efective și durată. Această lege se înscrie în eforturile Ucrainei de a-și consolida capabilitățile defensive.
Nu există nicio mențiune în lege sau în dezbaterile publice din Ucraina despre Transnistria, Africa sau despre intențiile de extindere a conflictului în alte regiuni. În ceea privește atacarea regiunii Transnistria, atât Ucraina cât și Republica Moldova au urmărit constant soluționarea pe cale diplomatică a conflictului transnistrean. Chișinăul a reiterat în numeroase ocazii că nu va recurge la forță pentru reintegrarea regiunii și nu va invita Kievul sau alte state să intervină pe cale militară. Colaborarea dintre Kiev și Chișinău s-a concentrat pe integrarea europeană, securitatea energetică și gestionarea fluxurilor de refugiați, nu pe planuri militare.
Stabilitatea Europei este foarte importantă pentru Ucraina, care depinde de sprijinul politic, economic și militar al partenerilor europeni în fața agresiunii ruse. Ucraina și-a exprimat în mod repetat dorința de a se integra în structurile europene, ceea ce ar fi imposibil într-o Europă destabilizată. Parcursul european al Ucrainei, inclusiv obținerea statutului de candidat la UE în iunie 2022, este un semnal clar că țara își leagă viitorul de o Europă unită și stabilă. Narațiunea despre presupuse interese ucrainene în destabilizarea Europei sau a Africii este o tactică de dezinformare menită să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina.
CONTEXT: Pe 17 martie a.c., președintele Volodimir Zelenski a semnat legea nr. 12378 privind trimiterea unităților Forțelor Armate ale Ucrainei în alte state. Documentul prevede că, pe durata legii marțiale, unități, formațiuni și subunități militare ucrainene pot fi trimise în alte state. Scopul legii este antrenarea personalului militar și o mai strânsă colaborare cu partenerii occidentali în afara teritoriului Ucrainei.
Articol apărut inițial pe Veridica (București) – publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare
Urmăriți-ne pe Telegram