Festivaluri comune și teatre modernizate în Transcarpatia (Ucraina) și Satu Mare (România) – proiect
Acum 2 ani în Transcarpatia și județul Satu Mare a fost lansat proiectul „Dezvoltarea culturii transfrontaliere: teatre restaurate ale orașelor Satu Mare și Ujgorod”, printre sarcinile căruia se numără i implementarea unui complex de măsuri de infrastructură care vizează reînnoirea completă a scenei Teatrului de Nord al orașelor Satu Mare și „Malya Cțena” (Scena mica) a teatrului regional muzical-dramatic din Transcarpatia, precum și reînnoirea echipamentelor profesionale de sunet și iluminat adecvate, achiziționarea de vehicule pentru transportul artiștilor. Proiectul va dura până pe 10 februarie 2023.
Partenerii proiectului au fost municipalitatea orașului românesc Satu Mare (partenerul principal), comitetul executiv al Consiliului Orășenesc Ujgorod, Teatrul de Nord al orașului Satu Mare și Teatrul Regional AcademicăUcrainean Muzical-Dramatic „Yuriy Augustyn și Yevhen Sheregiy”. Bugetul total al proiectului este de 1.002.980,00 euro (31.583.810 grivne), din care 438.340 euro reprezintă partea ucraineană (365.400 euro (11.506.435 grivne) pentru teatru și 72.940 euro (2.296.878 grivne) pentru consiliile municipale.
Scopul principal al proiectului este dezvoltarea potențialului turistic transfrontalier al zonei de frontieră româno-ucraineană prin îmbunătățirea ofertei culturale pentru populația care locuiește în regiunile Satu-Mare și regiunea Transcarpatia.
Pentru realizarea acestui scop, în cadrul proiectului s-au format trei echipe de proiect, care vor coordona implementarea unui complex de măsuri de infrastructură care vizează reînnoirea completă a scenei Teatrului de Nord din Satu Mare și a Scenei Mici a Teatrului Muzical Regional Transcarpatic, precum și reînnoirea echipamentelor profesionale adecvate de sunet și iluminat scenic, achiziționarea de vehicule pentru transportul artiștilor.
Punctul culminant al proiectului ar trebui să fie desfășurarea de evenimente culturale și festivaluri comune.
Acordul de grant a fost aprobat în cadrul „Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 finanțat de UE prin Instrumentul European de Vecinătate și cofinanțat de țările participante la Program”.
Urmăriți-ne pe Telegram