Financial Times: După aderarea la UE, Ucraina ar putea primi 186 de miliarde de euro în următorii 7 ani
Potrivit estimărilor interne ale bugetului comun al Uniunii Europene, aderarea Ucrainei la UE ar putea aduce Kievului aproximativ 186 de miliarde de euro în următorii 7 ani, relatează Financial Times, citat de BucPress.
În această vară, oficialii UE au evaluat posibilele consecințe financiare într-un studiu care a folosit regulile existente pentru bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027. Aceste reguli au fost aplicate extinderii Uniunii pentru a include Ucraina, Moldova, Georgia și șase state din Balcanii de Vest.
Suma totală rezultată din integrarea celor nouă noi membri la bugetul existent, cunoscut sub numele de Cadrul Financiar Multianual (MFF), ar fi de 256,8 miliarde de euro, conform estimărilor. Efectele secundare pentru statele membre existente ale UE ar include reducerea subvențiilor agricole cu aproximativ o cincime.
“Toate statele membre vor trebui să plătească mai mult și să primească mai puțin din bugetul UE; multe dintre statele membre care sunt beneficiari neti vor deveni donatori neti”, se menționează în documentul Secretariatului Consiliului UE.
Conform estimărilor, cu apariția celor nouă noi state membre, bugetul actual al UE ar crește cu 21% până la 1,47 trilioane de euro. Aceasta echivalează cu aproximativ 1,4% din produsul intern brut al celor 36 de țări.
Aderarea celor nouă state va implica o serie de “ajustări semnificative” care pot include o creștere considerabilă a contribuțiilor bugetare nete din partea statelor mai bogate, precum Germania, Franța și Țările de Jos. Documentul indică faptul că vor fi necesare “perioade de tranziție și măsuri de protecție”.
“Aplicând regulile actuale la extinderea UE, Ucraina va avea dreptul să primească 96,5 miliarde de euro în cadrul Politicii Agricole Comune a UE în următorii 7 ani. Conform studiului, această schimbare financiară va duce la o reducere a subvențiilor agricole pentru statele membre existente ale UE cu aproximativ 20%”, notează publicația.
“Ucraina va avea, de asemenea, dreptul să primească 61 de miliarde de euro din Fondurile de Coeziune ale UE, destinate îmbunătățirii infrastructurii în cele mai sărace state membre”, se arată în articol.
Potrivit estimărilor studiului, odată cu cele nouă state membre adăugate, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Slovenia, Cipru și Malta nu vor mai avea dreptul la finanțare din partea Fondurilor de Coeziune ale UE.
Un reprezentant al Consiliului UE a declarat: “Nu comentăm scurgerile de informații”.
Documentul prezintă oportunitățile pe care le aduce extinderea UE, inclusiv consolidarea influenței geopolitice a UE, extinderea pieței interne a blocului cu 66 de milioane de persoane până la 517 milioane și soluționarea problemei deficitului de forță de muncă.
Cu toate acestea, este clar că impactul Ucrainei asupra regimului subvențiilor agricole ale UE va fi cel mai semnificativ. Ucraina va deveni cel mai mare beneficiar al ajutorului din partea blocului, având 41,1 milioane de hectare de teren agricol în uz, depășind Franța pe locul doi. Acest lucru va însemna că plățile către beneficiarii existenți se vor reduce cu 20,3% pe hectar de teren agricol corespunzător.
În plus față de Ucraina, adăugarea celorlalte opt țări va costa 29,9 miliarde de euro în ceea ce privește plățile în cadrul Politicii Agricole Comune a UE.
“Mă tem că aceste cifre nu vor conveni niciunui stat”, a spus Mujtaba Rahman, director executiv pentru Europa la Eurasia Group. “Ele indică clar că va fi necesară o reformă profundă și sectorială a bugetului UE și a strategiilor sale de bază, dacă Ucraina dorește să se alăture vreodată sau că întreaga problemă ucraineană va trebui rezolvată în mod inovator și în afara structurilor bugetare existente ale UE”.