Financial Times – SUA a propus G7 să coordoneze un plan de confiscare a activelor rusești în valoare de 300 miliarde de dolari
Statele Unite au propus grupurilor de lucru ale G7 să examineze modalitățile de confiscare a celor 300 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate, astfel încât aliații se grăbesc să ajungă la un acord comun înainte de cea de-a doua aniversare, în februarie 2024, a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, informează Evropeiska Pravda cu referire la un articol publicat de Financial Times.
Deși nu s-au luat încă unele decizii, iar problema continua să fie subiectul unor discuții aprinse în capitalele europene, în articol se menționează că accelerarea lucrului cu privire la confiscarea activelor rusești în favoarea Ucrainei subliniază importanța tot mai mare a acesteia pentru Occident. Se subliniază că această temă a fost discutată în luna decembrie de miniștrii de finanțe G7 și adjunctii acestora, potrivit unor persoane informate cu privire la discuțiile despre dezvoltarea unor astfel de politici și evaluarea riscurilor în legătură cu aceasta.
SUA, susținute de Marea Britanie, Japonia și Canada, au propus continuarea acestor activități de pregătire, astfel încât variantele finale să fie pregătite pentru o posibilă întâlnire a liderilor G7 orientativ în data de 24 februarie – la doi ani de la invazia rusă. Cele trei grupuri de lucru propuse de Washington vor examina aspectele juridice legate de confiscare; metodele de aplicare a unei astfel de politici și atenuarea riscurilor; precum și opțiunile privind direcționarea sprijinului pentru Ucraina.
Germania, Franța, Italia și UE au exprimat anumite rezerve, precum și necesitatea evaluării riguroase a legalității confiscării activelor Moscovei înainte de a lua o decizie. Mai mulți miniștri europeni au subliniat, de asemenea, necesitatea menținerii unui nivel înalt de confidențialitate. În capitalele occidentale sunt luate în considerare diverse opțiuni, începând de la confiscarea directă și cheltuirea activelor Băncii Centrale Ruse, până la obținerea de venituri din activele înghețate sau folosirea acestora ca garanție pentru obținerea de împrumuturi.
UE încă nu a reușit să pună sechestru pe activele rusești, în schimb examinează unele modalități de retragere a profiturilor obținute de instituțiile financiare, cum ar fi Euroclear, unde sunt depozitate activele suverane în valoare de 191 miliarde de euro.
Până acum, Washingtonul nu a susținut public sechestrul activelor rusești. Cu toate acestea, în anul în curs, SUA au distribuit privat în cadrul discuțiilor G7 un document discutabil, în care sugerează că sechestrarea activelor înghețate ale Moscovei ar fi legală ca o ”măsură de contracarare ce ar impune Rusia să înceteze agresiunea”. Cu toate acestea, Europa, unde se află majoritatea activelor, este mult mai precaută, temându-se de posibilele consecințe asupra stabilității financiare, precum și de acțiunile din partea Rusiei. Italia, care va prelua președinția G7 în 2024, este una dintre țările îngrijorate de posibilele ”represalii” asupra companiilor sale care operează în Rusia, deoarece Moscova și-a exprimat deja astfel de ”amenințări”. Rusia a avertizat, de asemenea, că va întrerupe relațiile diplomatice cu SUA în caz de confiscare a activelor.
UE, Marea Britanie și Franța au subliniat, de asemenea, că acești bani nu vor fi ușor accesibili și nu vor fi suficienți pentru a acoperi cheltuielile de reconstrucție a Ucrainei și că sechestrarea activelor nu ar trebui să se facă în detrimentul acordării de sprijin financiar Kievului în 2024.
În ultimii doi ani, G7 a reușit să depășească de câteva ori divergențele dintre membrii săi cu privire la măsurile economice aplicate împotriva Rusiei, inclusiv cu privire la pachetul inițial de sancțiuni, precum și la stabilirea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, reține sursa citată.
Vom reaminti, administrația președintelui SUA, Joe Biden, a comunicat despre intensificarea eforturilor cu privire la confiscarea aproximativ a 300 de miliarde de dolari din activele suverane rusești, înghețate pe teritoriul țărilor occidentale.
Urmăriți-ne pe Telegram