Foștii deținuți în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei: pentru ce au fost încarcerați, cine sunt și unde servesc
Conform investigațiilor realizate de jurnaliștii ucraineni, printre deținuții mobilizați în armată se numără și cei condamnați pentru eschivare de la mobilizare. Toți foștii deținuți semnează un contract cu Forțele Armate ale Ucrainei până la sfârșitul stării de război.
Peste 13% dintre deținuții din totalul cetățenilor ucraineni condamnați au fost eliberați și s-au alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei. Majoritatea dintre aceștia s-au mobilizat în primele două săptămâni din luna mai, când a intrat în vigoare legea corespunzătoare. Aceasta este concluzia unei investigații realizate de „NGL.media”.
Jurnaliștii au analizat registrul judiciar și au descoperit că în decurs de două luni, 3611 condamnați au profitat de posibilitatea de a fi eliberați pentru a-și apăra patria împotriva ocupanților ruși.
„Acesta reprezintă mai mult de 13% din totalul deținuților din coloniile ucrainene”, se arată în material.
40% dintre deținuții mobilizați sunt recidiviști care au comis infracțiuni nu pentru prima dată. Aproape toți aceștia servesc în poziții de trăgători, cu excepția unor cazuri izolate unde deținuții au devenit sanitari, bucătari sau șoferi în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.
Legea permite, de asemenea, mobilizarea cetățenilor condamnați pentru omor și tortură, dar numai dacă este vorba despre un singur omor. Persoanele care au comis mai multe omoruri nu sunt eligibile conform legii.
„În total, dreptul la eliberare condiționată în schimbul mobilizării a fost utilizat deja de 38 de condamnați conform art.115 CP (omor intenționat)”, se arată în investigație.
Totodată, cei mai mulți dintre foștii deținuți mobilizați au fost condamnați pentru furturi, jafuri și vătămări corporale grave.
Printre „noii recruți” se numără și cei condamnați pentru eschivare de la mobilizare – jurnaliștii au găsit zece astfel de cazuri. Șapte condamnați care și-au exprimat dorința de a servi în Forțele Armate ale Ucrainei au fost condamnați pentru încercarea de a trece ilegal granița cetățeni obligați la serviciul militar.
Jurnaliștii au descoperit că în rândurile armatei ucrainene se află atât cei care abia începeau să-și execute pedeapsa, cât și cei care mai aveau de executat doar câteva luni.
Procedura de selecție a deținuților
Pentru a se alătura Forțelor Armate ale Ucrainei, un condamnat trebuie să parcurgă mai multe etape:
1. Să își exprime dorința și să depună o cerere corespunzătoare;
2. Să obțină acordul administrației instituției de corecție unde își execută pedeapsa;
3. Să treacă comisia medico-militară;
4. Să susțină un interviu cu reprezentanții brigăzilor militare. Dacă comandantul nu este de acord să accepte deținutul, acesta continuă să rămână încarcerat;
5. Să obțină o hotărâre judecătorească;
6. Să semneze un contract cu Forțele Armate ale Ucrainei.
În fiecare dintre aceste etape, candidații pot fi eliminați. Investigația „NGL.media” arată că până acum au fost înregistrate 47 de cazuri în care instanțele au refuzat mobilizarea condamnaților:
– În 23 de cazuri, deținuții s-au răzgândit;
– În 24 de cazuri, instanțele au refuzat eliberarea condiționată din diverse motive.
Chiar dacă un condamnat trece toate etapele și este eliberat, acesta este supus unor restricții suplimentare, deoarece, conform legii, condamnatul este eliberat doar de pedeapsa principală de privare de libertate. Alte restricții, cum ar fi interdicția de a conduce vehicule sau de a ocupa anumite funcții, rămân în vigoare.
Acești militari nu au dreptul la concediu anual. Ei pot primi doar până la 10 zile de concediu pentru motive familiale sau în urma unei decizii medicale pentru tratament. De asemenea, sunt supuși unei supravegheri administrative suplimentare, efectuate de comandanții unităților militare.
„Contractul cu foștii deținuți este încheiat până la sfârșitul stării de război – aceasta este principala condiție pentru eliberarea anticipată”, au subliniat jurnaliștii în articol.
Aceștia au menționat că pentru refuzul de a semna contractul, foștilor deținuți le este amenințată o pedeapsă de la 5 la 10 ani de închisoare, în timp ce pedeapsa generală pentru evitarea mobilizării este de 3-5 ani de închisoare.
Dacă un deținut mobilizat comite o nouă infracțiune în timpul serviciului și ajunge din nou după gratii, conform legislației, acesta are dreptul să depună o nouă cerere de mobilizare. Totuși, potrivit adjunctului ministrului justiției, Olena Vîsoțka, în cazul unei mobilizări repetate, instanța, administrația coloniei sau comandantul pot refuza, deoarece vor înțelege că persoana respectivă a încălcat deja condițiile eliberării anticipate.
Urmăriți-ne pe Telegram