Funcțiile Comisiei Medicale de Expertiză a Capacității de Muncă (MSEC) vor fi transferate spitalelor din cadrul clusterelor și supra-clusterelor după desființare
Ministerul Sănătății plănuiește să renunțe complet la conceptul de expertiză medico-socială
De la 1 ianuarie 2025, MSEC-urile, ca entități juridice separate, își vor suspenda activitatea, iar funcțiile lor vor fi preluate de spitale din cadrul clusterelor și supra-clusterelor. Comisia centrală de expertiză medico-socială (MSEC) va fi desființată până la sfârșitul săptămânii curente. Despre aceasta a anunțat ministrul sănătății, Viktor Liașko, în cadrul unui briefing din 23 octombrie, relatează „Ukrinform”.
Spitalele din cadrul clusterelor și supra-clusterelor sunt rezultatul planificării spitalicești realizate de Ministerul Sănătății. Aceste unități asigură accesibilitatea pacienților în limitele normelor stabilite și oferă cel puțin 20 de tipuri de servicii medicale. Viktor Liașko a subliniat că toate spitalele din aceste clustere sunt conectate la Sistemul electronic de sănătate (SESO), astfel încât toate deciziile privind stabilirea dizabilității vor fi luate pe baza datelor înregistrate în SESO. Acest lucru va permite monitorizarea exactă a momentului și tipului de diagnostic introdus de medici, precum și a cercetărilor efectuate.
„În cazul unei investigații sau contestări în dosarele penale, vom putea vedea clar cine, unde și în ce stadii a comis o eroare. În plus, cum a demonstrat digitalizarea comisiilor medicale pentru recruți, putem urmări automat aspectele anormale sau diagnosticele și putem preveni abuzurile,” a declarat Viktor Liașko.
Totodată, el a menționat că se discută și problema salariilor: „Pentru spitale, din 2025, vom lansa un program bugetar separat, în afara Programului de garanții medicale, dar administrat de Serviciul Național de Sănătate, iar plata pentru munca de expertiză va depinde în totalitate de volumul acesteia, respectiv de sarcină. Acesta este unul dintre primii pași pe care îi vom finaliza până la 1 ianuarie 2025.”
Viktor Liașko a mai declarat că Ministerul Sănătății intenționează să renunțe la conceptul de expertiză medico-socială.
„Medicii care au efectuat tratamente și reabilitări evaluează capacitatea de muncă a persoanei. În continuare, alte părți sunt implicate prin intermediul clasificării internaționale a funcționării, care a devenit deja un clasificator național. De exemplu, Ministerul Muncii și Protecției Sociale examinează ce funcții a pierdut persoana și ce mijloace compensatorii pot fi oferite,” a spus ministrul.
El a adăugat că, în acest proces, vor fi implicate și alte ministere, cum ar fi Ministerul Economiei și Ministerul Educației, ceea ce, în final, va permite oferirea de soluții compensatorii pentru reintegrarea socială și economică a persoanei, nu doar plăți suplimentare.
Desființarea MSEC va începe cu Comisia Centrală de Expertiză Medico-Socială, care, conform ministrului, va fi desființată până la sfârșitul săptămânii curente.
„Până la sfârșitul acestei săptămâni, vom adopta o hotărâre a Guvernului Ucrainei prin care vom desființa MSEC-ul central. Ne-am pregătit pentru acest pas, consolidând baza materială și tehnică a institutului subordonat din Dnipro, deoarece am constatat că MSEC-ul central era doar o expertiză vizuală, iar ulterior pacienții erau direcționați către baze clinice din Dnipro și Vinnița,” a subliniat Viktor Liașko.
Amintim că decizia de desființare a MSEC a fost luată pe fondul dezvăluirii unor scheme de corupție de amploare în mai multe comisii medicale de expertiză socială din diverse regiuni. Autoritățile au descoperit funcționari corupți din MSEC-urile din Transcarpatia, Rivne, Harkov, Volîn, Nikolaev și Hmelnițki, care eliberau ilegal certificate de invaliditate. De exemplu, șefa MSEC Hmelnițki, Tetiana Krupa, la domiciliul căreia au fost găsiți 6 milioane de dolari în numerar, a ajutat la eliberarea certificatelor de invaliditate pentru 49 de procurori și rudele acestora din regiune.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a raportat că, până la data de 22 octombrie, au fost aduse acuzații împotriva a 64 de funcționari MSEC și au fost anulate peste 4100 de certificate de invaliditate emise pe baza unor documente false.
Urmăriți-ne pe Telegram