Iancu Flondor a fost comemorat la Storojineț, în nordul Bucovinei (VIDEO)
În această săptămână românii din nordul Bucovinei l-au comemorat pe Iancu Flondor. La Storojineț, regiunea Cernăuți, acolo unde marele Bărbat al neamului românesc își doarme somnul de veci, de aproape un deceniu românii din nordul Bucovinei se adună an de an pentru a-i aduce un pios omagiu și a-și aminti de cel care a fost Iancu Flondor.
La 3 august s-au împlinit 158 de ani de la nașterea lui Iancu Flondor. În orașul Storojineț, regiunea Cernăuți, unde este înmormântat Flondor, un sobor de preoți în frunte cu părintele Vasile Covalciuc, protopopul raionului Storojineț, au oficiat un serviciu divin lângă mormântul acestei personalități desăvârșite a Bucovinei și au înălțat rugăciuni întru amintirea veșnică a marilor înaintași ai neamului românesc.
„Astăzi suntem adunați la acest loc unde am săvârșit un parastas, aceste rugăciuni pentru pomenirea lui Iancu Flondor. El a ajutat foarte mult, a construit foarte mult. Pe data de 28 noiembrie 1918 a luat parte la Unirea Bucovinei cu Patria Mamă. Și de aceea noi facem această pomenire, aducem aceste rugăciuni aici, la acest mormânt”, a menționat părintele Vasile Covalciuc, protopopul de Storojineț.
Consulatul General al României la Cernăuți a fost reprezentat la acțiunea de comemorare a marelui înaintaș al neamului Iancu Flondor, de domnul consul Dan Constantin.
„Mă bucur să văd în continuare interesul Dumneavoiastră, interesul crescut al acestei comunități pentru memoria marelui român și pentru genul acesta de manifestări care ne țin aproape, ne țin uniți pe noi românii aici pe aceste meleaguri. Știu că trecem printr-o perioadă foarte grea aici în Ucraina și astfel de manifestări se organizează destul de greu. Vreau să vă felicit pentru modul în care organizați genul acesta de acțiuni care vă mobilizează într-o perioadă destul de grea când eforturile sunt înzecite pentru a organiza manifestări de genul acesta”, a declarat Dan Constantin, consul la Consulatul General al României la Cernăuți.
De mai bine de un deceniu, ziariștii de la redacția ziarului ”Zorile Bucovinei” din regiunea Cernăuți organizează acțiuni de omagiere și comemorare a acestei personalități marcante din viața politică și culturală a Bucovinei, spune ziarista cernăuțeană Felicia Toma.
„Cred că dacă nu era Iancu Flondor, marele bărbat al neamului, făuritorul Unirii, n-am vorbi azi limba română. Noi cei de la Zorile Bucovinei, care am inițiat această comemorare, comemorarea lui Iancu Flondor și la 28 noiembrie – Ziua Bucovinei. Cel puțin din 2002 noi îl comemorăm pe Iancu Flondor, întâi am început la Zorile Bucovinei, în sala mare, spuneam Sala Limbii Române, după ce am rămas fără sediu, împreună cu părintele Vasile Covalciuc, cel puțin de zece ani îl omagiem pe Iancu Flondor aici unde-și doarme veșnicia, în cripta familiei Flondor, în curtea Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a spus ziarista de la „Zorile Bucovinei”, Felicia Toma, organizatoarea acestei acțiuni de comemorare.
Ce reprezintă pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuți această personalitate – Iancu Flondor, l-am întrebat pe Vasile Bâcu președintele Societății pentru cultura și literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți.
„Iancu Flondor a fost și este, de fapt, omul desăvârșit al Bucovinei. Un destin măreț și tragic în același timp. Un mare boier, dar boier al sufletului pentru că bogăția lui a fost în slujba oamenilor. El rămâne un exemplu și pentru politicieni, și pentru românii de rând, și pentru acei care-și pun cauza, destinul, în slujba neamului nostru. Să nu uităm de el, pentru că el a fost un prieten al tuturor bucovinenilor. Perioada sovietică a fost o perioadă de mare ponegrire. I s-a distrus mormântul, i s-a devastat totul aici, dar acuma a renăscut din cenușă ca pasărea Phenix și ne călăuzește spre noi fapte de slujire a poporului nostru…”, a mai spus Vasile Bâcu.
Iancu Flondor, este cunoscut în spațiul românesc prin aportul adus la Unirea Bucovinei cu Patria-Mamă, dar și prin contribuția sa la păstrarea și promovarea limbii române în școlile din nordul Bucovinei…
Urmăriți-ne pe Telegram