Iancu Flondor la 100 de la trecerea în nemurire
Ne-am adunat câțiva români de bună credință din dulcea noastră Bucocină, dar și de dincolo de frontieră, într-o zi de sâmbătă a acestui octombrie cam friguros în ultima vreme, pentru a-l comemora pe unul dintre vrednicii bărbați ai neamului nostru. E vorba de Iancu Flondor, marele bărbat al neamului, care a fost unul dintre făuritorii unirii Bucovinei cu România.
Cripta famliei Flondor se află în curtea bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Maidanul Storojinețului. Pe aleea principală ce duce spre intrarea în biserică se află mormântul boierului Flondor, iar alături se află și un monument simbolic în memoria victimelor regimului stalinist.
Un mic sobor de preoți, din componența căruia au făcut parte părintele protoiereu Vasile Covalciuc, parohul acestui sfânt lăcaș, potropopul raionului Storojineț, fiul acestuia, părintele Constantin și parohul bisericii din s. Ropcea, părintele Constantin Șubran, au oficiat slujba de pomenire a vrednicului fiu al acestor meleaguri, Iancu Cavaler de Flondor, trecut în eternitate cu 100 de ani în urmă. Mormântul Făuritorului Unirii a fost înveșmântat cu un drapel, iar crucea de marmoră albă găzduiește mereu flori ce nu se ofilesc niciodată.
Moderatoarea omagierii în cauză, ziarista Felicia Nichita Toma, redactor al ziarului online „Zorile Bucovinei”, al cărui soț Nicolae Toma, redactor șef al primului ziar românesc din Nordul Bucovinei, președintele Societății Jurnaliștilor români din regiunea Cernăuți, a fost printre inițiatorii comemorării, dar și a îngrijirii mormântului marelui înaintaș, a vorbit pe scurt despre importanța evenimentului. De fapt, soții Felicia și Nicolae Toma, îi adună în fiecare an, în ultima vreme, pe românii noștri la mormântul Făuritorului Unirii.
Rând pe rând vorbitorii s-au referit la importanța evenimentului în cauză, la păstratrea identității, și memoriei marilor noștri înaintași, la eroul națiunii române, ce-și doarme somnul de veci în curtea acestei frumoase biserici. Printre vorbitori au fost Ministrul plenipotențiar al Consulatului României la Cernăuți, dl Dan Constantin, referentul consular Florin Stan, președintele Societății „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, dl Vasile Bâcu, oaspeții din România, vrednicul domn Ioan Ițco, membru al Asociației de Turism, fondatorul revistei „Dulcea Bucovină”, pictorul Radu Bercea, directorul fabricii de apă minerală de la Budineț, dl Dumitru Morhan, noul consilier în Consiliul județean Suceava, un bun prieten al nostru Dan Ursachi, ziarista și scriitoarea, președinta Societății doamnelor române din ținut, d-na Maria Toacă, secretara Uniunii interegionale a românilor din Ucraina, d-na Aurica Bojescu, președintele Societății panucranene „Golgota”, dl Vasile Rauț, fostul primar al orașului Storojineț, dl Nicoali Carliiciuc ș. a. Ne-au încântat cu vocile lor d-na Victoria Costinean de la Ropcea, conducătoarea ansamblului vocal „Izvoraș” și tânăra Alueta Socolovschi din Pătrăuții de Sus.
O propunere extraordnară a fost cea a dlui Ioan Ițco de a numi trasa de la frontieră până la Storojineț „Traseul lui Iancu Flondor”. Propunerea a fost primită cu mult entuziasm de toți.
Prezenți la manifestarea omagială au mai fost, artista și jurnalista Caroilina Jitaru, reporterul și jurnalistul Vitalie Zâgrea, ziaristul, redactorui ziarului online „Libertataea Cuvântului, dl Vasile Carlașciuc, cameramanul, fotograful, președintele Agenției „Euromedia, dl Nicolae Hauca, metodista și președinta ACDERU din regiunea Cernăuți, d-na Lilia Govornean, activistul Dorin Misichevici de la Budineț, soții Mariana și Petru David din Storojineț, soții Motrescu de la Ciudei, dl Adrian Iliuț, animatoarele vieții culturale din Pătrăuții de Jos, d-nele Larisa Popescu și Natalia Balan, și bineînțeles, subsemnata.
Majoritatea dintre ce prezenți au depus coșuri și buchete de flori la mormântul neuitatui nostru bucovinean Iancu Flondor.
Ne bucurăm că asemenea manifestări ne fac să ne simțim mândri de marii oameni pe care i-a avut neamul nostru în toate timpurile.
Eleonora Schipor
Urmăriți-ne pe Telegram