În cadrul mobilizării condamnaților, aproximativ 10-20 de mii de persoane au putut fi recrutate în armată.
Ministrul justiției, Denis Malyuska, a declarat acest lucru într-un interviu acordat BBC.
La 8 mai, Rada Supremă a adoptat proiectul de lege nr. 11079-1 privind mobilizarea anumitor categorii de condamnați. Deținuții care își exprimă dorința de a fi mobilizați vor putea servi după o decizie judecătorească și un examen de calificare medicală militară. Cu toate acestea, pedeapsa lor nu ar trebui să depășească trei ani.
Deținuții condamnați pentru infracțiuni
împotriva bazelor securității naționale a Ucrainei
omor intenționat a două sau mai multe persoane, sau combinat cu violul
violență sexuală (articolele 152-156/1)
condamnați pentru terorism, în conformitate cu partea a patra a articolului 286/1 din Codul penal al Ucrainei (accidente rutiere în stare de ebrietate cu victime), cu excepția cazului în care aceste condamnări sunt anulate sau eliminate în conformitate cu procedura stabilită prin lege
Persoanele care au încercat să ucidă ofițeri de asigurare a ordinii publice
cei care au comis infracțiuni de corupție deosebit de grave
cei care au deținut o poziție deosebit de responsabilă, indiferent de infracțiune (miniștri, deputați, adjuncții și asistenții acestora etc.).
Anterior, șeful Ministerului Justiției din Ucraina, Denys Malyuska, a sugerat mobilizarea deținuților fără consimțământul acestora, afirmând că este de datoria tuturor să apere țara.
Potrivit statisticilor penitenciarelor Consiliului Europei, în ianuarie 2020, numărul deținuților din Ucraina era de 52.609 persoane.
Urmăriți-ne pe Telegram