În Carpați ar putea fi tăiată o parte din pădurile virgine pentru construcția unui drum forestier, amenajat inclusiv pentru a facilita accesul la viitoarele centrale eoliene.

Permisele de exploatare forestieră au fost deja eliberate, inclusiv în interiorul pădurilor virgine și în zona lor de protecție.
Informația a fost publicată pe site-ul Fondului Mondial pentru Natură (WWF).
Este vorba despre suprafețe administrate de filiala „Gospodăria Silvică Ujgorod” a întreprinderii de stat „Pădurile Ucrainei”. În martie 2025, întreprinderea a anunțat o licitație pentru construcția unui drum care urmează să traverseze parcelele 1–3 ale ocolului silvic „Șipot” și parcela 29 a ocolului silvic Liutea. O parte din aceste teritorii sunt păduri virgine și zone tampon, în care tăierile sunt interzise prin lege.
Potrivit concluziilor întreprinderii de stat „Gospodăria Silvică Perecin”, unitatea 1 din cadrul ocolului silvic „Șipot” este clasată drept pădure virgină, iar unitatea 2 — drept zonă de protecție a acesteia. Ambele unități sunt incluse în viitoarea rezervație naturală „Pădurile virgine ale ocolului Șipot.” Cu toate acestea, în registru au fost deja identificate permise de exploatare forestieră eliberate pentru aceste suprafețe.
„Eliberarea permisului de exploatare forestieră reprezintă o încălcare gravă a legislației în vigoare din Ucraina, întrucât pădurile virgine, cvasi-virgine și pădurile naturale sunt parte a patrimoniului natural național al Ucrainei, conform art. 391 din Codul Silvic al Ucrainei. Orice intervenție — inclusiv tăieri de orice tip, construcția și amenajarea de drumuri, pășunatul animalelor, recoltarea industrială a produselor forestiere nelemnoase, accesul vehiculelor — este interzisă și ilegală”, se arată în comunicat.
WWF a subliniat că defrișările și construcția de drumuri în această zonă încalcă obligațiile internaționale ale Ucrainei, în special Convenția de la Berna și Convenția-cadru privind protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților. În plus, protejarea pădurilor virgine este o condiție importantă pentru implementarea în Ucraina a Regulamentului UE privind defrișarea și degradarea pădurilor (EUDR), care interzice intervențiile în astfel de ecosisteme forestiere.
„Pădurile virgine din Carpați sunt cele mai vechi ecosisteme forestiere din Ucraina, formate de-a lungul secolelor și care nu au fost afectate de activitatea umană. Este imposibil să fie recreate în condițiile actuale. Pădurile virgine și cele neatinse reprezintă o treime din toate pădurile planetei. În Europa Centrală și de Est au mai rămas mai puțin de 320 de mii de hectare de astfel de păduri, dintre care 100 de mii se află în Ucraina, potrivit estimărilor WWF”, se menționează în material.
Tăierile în pădurile virgine vor duce la distrugerea acestor ecosisteme valoroase, fragmentarea pădurilor, creșterea eroziunii solului și perturbarea regimului hidrologic, a adăugat organizația.
Suspilne încearcă să obțină un comentariu din partea reprezentanților întreprinderii „Pădurile Ucrainei” pentru a afla mai multe detalii despre această situație.
Urmăriți-ne pe Telegram