În fostul sanatoriu antituberculoză din Cernăuți au fost cazate de la începutul războiului peste 3000 de persoane strămutate intern
De la începutul războiului au fost adăpostite peste 3 mii de persoane strămutate intern. Într-o clădire a fostului sanatoriu antituberculoză pentru copii din Cernăuți a fost amenajat un adăpost pentru persoanele refugiate din alte orașe, afectate de bombardamentele trupelor ruse de ocupație.
De la începutul invaziei pe scară largă, înt-ro clădire a fostului sanatoriu au fost găzduite temporar peste trei mii de refugiați. Înainte de război, sanatoriul antituberculoză a fost închis din cauza subfinanțării, în ultimele trei luni aici fiind amenajate locuri de dormit pentru persoanele strămutate intern. A fost reparat sistemul de încălzire și de alimentare cu apă, de asemenea, vor fi reparate și alte clădiri, potrivit audiovizualului public din regiune Suspilne Cernivtsi.
Potrivit lui Anatolii Homik, director al Centrului regional de asistență socială și psihologică, de la începutul invaziei ruse în clădirile fostului sanatoriu antituberculoză au fost cazați non-stop pe noapte câte 36-38 de refugiați, numărul maxim al persoanelor refugiate, care au fost aici cazate pe noapte era de 283 de persoane, și alte 22 de mame cu copii din Cernăuți, victime ale violenței domestice.
Funcționarea instituției este finanțată de organizații de caritate, iar serviciile locativ comunale sunt achitate de la bugetul de stat. Mâncarea pentru refugiați este asigurată de organizații de voluntariat din regiune. În plus, persoanele strămutate care sunt gâzduite în fostul sanatoriu au creat trei fundații de caritate, astfel încât cei adăpostiți aici sunt asigurați cu cele necesare, acestora li se acordă asistență medicală, socială și psihologică. În prezent, după reparațiile efectuate în două clădiri ale instituției, și-au găsit adăpost 250 de persoane strămutate intern. Potivit lui Homik, va fi reparată a treia clădire, unde vor fi amenajate suplimentar 130 de locuri pentru refugiați.
Urmăriți-ne pe Telegram