În Germania, 300 de mii de ucraineni nu lucrează și nu caută un loc de muncă – Zelenski
La sfârșitul lunii iulie, 4,1 milioane de ucraineni beneficiau de protecție temporară în țările Europei.
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că în Germania cel puțin 300 de mii de ucraineni nu lucrează și nu încearcă să-și găsească un loc de muncă. Cu toate acestea, atunci când sprijinul social din partea Germaniei se va încheia, ucrainenii șomeri vor fi nevoiți să se întoarcă acasă. Declarația a fost făcută de președinte la o întâlnire cu liderii comunităților teritoriale și raioanelor din Transcarpatia pe 31 octombrie, informează „Ukrinform.”
„Nu toți ucrainenii sunt foarte bine primiți în străinătate. Nu face parte din planul de repatriere a ucrainenilor, dar acestea sunt faptele. Țările respective și liderii lor doresc ca ucrainenii care muncesc să rămână. În același timp, aceștia caută modalități de a-i face să se întoarcă în Ucraina pe cei care nu lucrează. Acesta este, de asemenea, un fapt. De exemplu, în Germania sunt în prezent peste 1,1 milioane de ucraineni, dintre care cel puțin 300 de mii nu lucrează și nici măcar nu încearcă să se angajeze. Astfel de oameni sunt mulți în toată Europa,” a declarat șeful statului.
Volodimir Zelenski a subliniat că o mare parte dintre aceste persoane se vor întoarce, deoarece plățile sociale și sprijinul oferite în străinătate vor dispărea.
„De îndată ce societățile lor (din aceste țări – n. red.) vor sprijini decizia de a nu mai plăti ucrainenilor, în acel moment țările vor face totul pentru a opri complet plățile,” a spus președintele.
Cu toate acestea, potrivit președintelui, există un procent de ucraineni care așteaptă cu adevărat încheierea războiului pentru a se întoarce acasă.
„Cred că vom fi unul dintre liderii continentului. Economia unei țări care se numește lider nu poate fi lipsită de putere. Dacă vor exista salarii și locuri de muncă corespunzătoare – oamenii se vor întoarce,” a declarat Zelenski.
Amintim că, în octombrie acestui an, Centrul pentru Studii Comparate Instituționale și de Migrație din cadrul Institutului Ifo din München a publicat rezultatele unui sondaj potrivit căruia aproximativ 25% dintre refugiații ucraineni intenționează să rămână în țările europene pe termen lung. În 2022, doar 10% dintre refugiații ucraineni plănuiau să se stabilească în Europa.
Conform datelor ONU, la sfârșitul lunii septembrie 2024, peste 6 milioane de refugiați ucraineni beneficiau de protecție temporară în țările europene. Alte aproape 600 de mii de ucraineni au primit protecție în afara Europei. Cele mai multe persoane din Ucraina au fost primite de Polonia și Germania – 970 de mii și, respectiv, 1,2 milioane de ucraineni până în luna septembrie.
În schimb, potrivit Eurostat, la sfârșitul lunii iulie 2024, protecția temporară în țările Uniunii Europene era acordată unui număr de 4,1 milioane de ucraineni.
Urmăriți-ne pe Telegram