În regiunea Cernăuți a fost închis proiectul „DOBRE. Vocea Comunităților”

Proiectul „DOBRE. Vocea Comunităților” a fost închis în regiunea Cernăuți. Timp de patru ani, datorită acestui proiect, comunitățile au deschis spații pentru tineret, au implementat inițiative locale care îmbunătățesc comunicarea și reunesc oamenii.
Acest lucru a fost declarat într-un comentariu pentru Suspilne de către coordonatorul de parteneriat al Casei naționale ucrainești din Cernăuți, Igor Babiuk.
Potrivit acestuia, proiectul „Vocea comunităților în autoguvernarea locală în regiunile Ivano-Frankivsk, Ternopil și Cernăuți” se încheie împreună cu programul DOBRE precum și în toată Ucraina.
„Am primit o scrisoare de la conducerea programului DOBRE prin care se spunea că acordul a fost reziliat și este pornită procedura de închidere a proiectului nostru și, în consecință a programului DOBRE în general. Aveam încă cinci luni de lucru planificate, aveam planuri”, spune Babiuk.
În prezent, în regiunea Cernăuți, proiectul a fost implementat în comunitățile Hliboca, Vijnița și Ust-Putila. Acolo s-a reușit să fie implementată cea mai mare parte a inițiativelor cu bani grant.
„Organizațiile publice locale au implementat efectiv acest proiect. De când în regiunea noastră au fost create organizații publice, am reușit să transferăm bani în conturile lor. Aceasta reprezintă 80% din finanțarea totală”, spune Igor Babiuk.
În Vijnița cu fonduri de proiect a fost deschisă o școală de afaceri pentru femei, pentru soțiile veteranilor de război și soțiile soldaților căzuți. În Hliboca, există un proiect pentru brandul comunitar, iar altul este un spațiu de coworking pentru tineri având scop orientarea profesională a tinerilor. În Ust-Putila a fost amenajat un spațiu pentru tineri și persoane strămutate. În general, toate proiectele au vizat în primul rând îmbunătățirea comunicării în cadrul comunității, spune Babiuk.
Ce se știe despre proiectul „Vocea Comunităților”?
Proiectul „Vocea comunității în autoguvernarea locală în regiunile Ivano-Frankivsk, Ternopil și Cernăuți” a apărut în regiunea Cernăuți în 2020, iar în 2021 i s-au alăturat zece comunități. Mai târziu au fost șase. Datorită acestui fapt, s-au putut implementa diverse inițiative locale din banii programului.
Potrivit lui Babiuk, aproximativ 100 mii de dolari au fost primiți anual din programul DOBRE pentru fiecare astfel de comunitate.
„Odată cu evenimentele de miting, au fost cheltuiți aproximativ cinci până la șapte mii de dolari. Acestea au fost în principal evenimente organizate în comunitate pentru a activa oamenii, astfel încât să participe la autoguvernarea locală”, spune Babiuk.
Esența acestui proiect este de a crea oameni activi în comunități care să ajute autoguvernarea locală și să fie capabili să implementeze orice inițiative, spune Babiuk. Acestea sunt consilii de tineret, spații pentru tineret, școli de mediere pentru activiști comunitari. În special, tinerii au fost învățați cum să coopereze eficient cu autoritățile locale.
Potrivit lui Babiuk, organizațiile publice care au fost înființate în comunități își vor continua munca și pot aplica pentru alte proiecte, granturi sau microgranturi.
„Sunt deja persoane juridice, pot scrie proiecte pe picior de egalitate, chiar și cu Casa Poporului Ucrainean, le câștigă și le implementează. Casa Poporului din Cernăuți a rămas în orice caz un hub de asistență pentru noi. Ne pot contacta”, spune Babiuk.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram