În regiunea Cernăuți, albia uscată a Nistrului a devenit mal și s-a acoperit cu vegetație
În regiunea Cernăuți, nivelul apei din râul Nistru a scăzut treptat începând din primăvară, iar albia secată a început să fie acoperită cu vegetație. În prezent, aici cresc aproximativ zece specii de plante, unele ajungând până la trei metri înălțime.
„Aproape de Hotin, râul Nistru a scăzut în adâncime cu trei metri. Din acest motiv, din primăvară, fosta albie a început să fie acoperită de vegetație”, spune Iurii Storojenko, șeful uneia dintre secțiile Parcului Național „Hotin”.
„Este un fenomen natural obișnuit. În apă există multe semințe de plante, iar umiditatea ridicată a favorizat germinarea intensă a vegetației. De aceea vedem această imagine. Comparativ cu rezervația de apă de la Kahovka, unde barajul a fost distrus și totul se acoperă de vegetație, aici nu avem această problemă. Vor veni ploile, iar nivelul apei va crește”, explică Storojenko.
„Fluctuațiile nivelului apei sunt observate anual, însă este pentru prima dată când albia începe să se acopere cu vegetație”, reamintește Storojenko. Cauza uscării Nistrului în această primăvară a fost creșterea volumului de lucru al hidrocentralei de la Nistru din cauza atacurilor asupra infrastructurii din alte regiuni, precum și lipsa precipitațiilor.
Vegetația a crescut în partea superioară a lacului de acumulare de la Nistru, în apropiere de Hotin, deoarece aici Nistrul nu este adânc, iar malurile sunt înclinate. Plantele cresc în cascadă – cele mai recente sunt mici, iar cele care cresc de mai mult timp pot ajunge până la trei metri înălțime.
Acum, pe Nistru a apărut vegetație tipică zonelor mlăștinoase. Printre plantele care cresc aici se numără menta de apă, salcia care poate atinge trei metri, precum și diverse specii de ierburi. Dacă nivelul apei în râu va crește, vegetația va fi consumată de pești.
„Avem specii de pești din familia ciprinidelor care consumă activ această vegetație. Salciile ar putea rămâne, deoarece trunchiul lor va deveni mai gros și peștele nu le va putea consuma, dar în rest, vegetația va dispărea. Și totul va reveni la starea sa naturală”, a declarat Storojenko.
Angajații Parcului Național „Hotin” așteaptă ca nivelul apei din Nistru să crească după ploi și vor continua să monitorizeze aspectul râului.
Urmăriți-ne pe Telegram