În școlile și grădinițele din regiunea Cernăuți au fost efectuate verificări ale bucătăriilor: peste 90% dintre ele au prezentat nereguli
În regiunea Cernăuți, blocurile de alimentație din școli și grădinițe au fost supuse unor inspecții. În peste 90% dintre acestea s-au descoperit nereguli. Printre problemele identificate se numără nevoia de renovare a spațiilor, a frigiderelor și a sistemelor de ventilație, precum și nerespectarea normelor de alimentație.
Rezultatele inspecțiilor au fost făcute publice pe pagina de Facebook a serviciului regional pentru protecția consumatorilor.
Ce nereguli au fost identificate Începând cu începutul anului, au fost verificate 346 de blocuri de alimentație din școli și grădinițe din regiune. Nereguli au fost constatate în 91% dintre acestea. Principalele probleme au inclus:
- Lipsa unor spații de producție complete sau zonarea blocului de alimentație.
- Necesitatea de a efectua reparații capitale sau curente.
- Absența apei curente calde și reci.
- Deficitul de echipamente frigorifice sau tehnologice.
- Absența sau nefuncționarea sistemelor de ventilație.
- Lipsa condițiilor pentru menținerea igienei personale a personalului.
- Absența unui program de aprovizionare a produselor.
- Nerespectarea normelor privind alimentația cu produse lactate, carne, legume și fructe.
Inspecțiile au fost efectuate la solicitarea administrației regionale. Șefa Direcției de Supraveghere a Respectării Legislației Sanitare a serviciului regional pentru protecția consumatorilor, Natalia Klimciuk, afirmă că majoritatea neregulilor au fost cauzate de lipsa finanțării.
„E vorba, în special, de nerespectarea normelor de alimentație, în special în cazul beneficiarilor de asistență socială. Dacă pentru hrana unui copil se alocă aproximativ 30-40 de grivne, este clar că nu se pot asigura un prânz complet pentru această sumă. Aceste norme nu vor fi respectate. Nu este o problemă de siguranță, pur și simplu copiii nu primesc alimentele în cantitatea în care ar trebui să le consume”, a declarat Klimciuk.
Potrivit acesteia, specialiștii serviciului regional pentru protecția consumatorilor documentează neregulile în fiecare instituție, iar această listă este transmisă autorităților locale și regionale. Astfel, administrația educației va putea evalua necesitatea finanțării blocurilor de alimentație pentru anul viitor în vederea remedierii problemelor.
Urmăriți-ne pe Telegram