În spitalul din Cernăuți a fost efectuată pentru prima dată o gastrostomie
În spitalul regional de copii din Cernăuți a fost efectuată o operație pentru a crea o intrare artificială în stomac – necesară pacienților care nu pot mânca pe gură.
Anterior, pentru a efectua o astfel de operație, era necesară o deplasare la spitalul „Ohmatdit” din Kiev. Acum spitalul din Cernăuți a achiziționat echipamente și poate efectua operațiile atât de necesare.
Despre acest fapt a declarat directorul medical al spitalului Oleksandr Teslițkii, transmite BucPress cu referire la Suspilne Cernăuți.
Potrivit loui Teslițkii, această operație este importantă pentru copiii care au boli ale sistemului nervos central sau boli bronșice severe. Astfel de copii au adesea dificultăți la înghițire și la hrănire pe gură. Spitalul are în prezent nouă copii care ar putea avea nevoie de o gastrostomie.
“Minorii cu astfel de boli trebuie să folosească sonde pentru a mânca. Introducerea frecventă a sondelor poate provoca inflamații și complicații ale sistemului bronșic. Prin urmare, astfel de copii sunt internatți adesea în spitale”, spune Teslițkii.
Operația va face posibilă evitarea acestor riscuri, precum și asigurarea copiilor cu o dietă echilibrată, deoarece dimensiunea sondei nu permite consumjarea unor alimente.
“Datorită echipamentelor moderne, putem lua o decizie mult mai relevantă cu privire la plasarea deschiderii. Este și mai puțin traumatizantă pentru pacient”, spune medicul.
Echipamentul valorează mai mult de cinci milioane de grivne. A fost cumpărat din banii instituției. De asemenea, o parte din bani a fost repartizată de Ministerul Sănătăţii. Potrivit lui Teslițkii, anul trecut în regiune au fost peste 70 de copii care aveau nevoie de gastrostomie.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram