În Țările de Jos se pierde entuziasmul pentru sprijinul refugiaților din Ucraina

Olandezii au devenit mai puțin dispuși să găzduiască refugiați ucraineni în casele lor. Motivul este o schimbare a situației în familiile olandeze. Acest lucru este raportat de publicația olandeză NU.nl.
Jurnaliştii fac referire la datele cercetării efectuate de asociaţia organizaţiilor neguvernamentale RefugeeHomeNL. Principalul motiv pentru scăderea numărului de persoane care doresc să găzduiască ucraineni în casele lor este o schimbare a situației familiale: familia așteaptă nașterea unui copil sau un student din alt oraș se întoarce acasă în vacanța de vară. Sunt oameni care spun: conflictul durează mai mult decât era de așteptat și nu se știe pe cât timp este nevoie de un „acoperiș deasupra capului”.
Potrivit organizației, 465 de familii olandeze găzduiesc peste 1.000 de refugiați ucraineni. În total, peste 11.000 de gospodării sunt înregistrate în țară și sunt pregătite să găzduiască ucraineni. Organizația le verifică mai întâi și apoi îi pune în legătură cu refugiații.
În ciuda pierderii entuziasmului, nu există semne că familiile gazdă îi pot trimite pe ucraineni în stradă, scrie publicația. Organizația cere să aibă grijă de refugiat timp de trei luni. Apoi sună familia gazdă și întreabă dacă doresc să țină ucrainenii cu ei pentru o perioadă mai lungă de timp. Și majoritatea sunt de acord. Alte organizații îi ajută și pe refugiații ucraineni, dar majoritatea refugiaților rămân în adăposturile municipale, adaugă publicația.
Potrivit ONU, numărul celor care au plecat în străinătate de la începutul invaziei ruse este de peste 9,5 milioane de oameni. Acest lucru a fost declarat pe 29 iulie de secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemarie Dicarlo, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. În același timp, conform calculelor organizației, aproximativ 3,8 milioane dintre cetățeni s-au întors deja în Ucraina în decurs de cinci luni.
Dixarlo a remarcat că apropierea iernii provoacă îngrijorare, întrucât nu există garanții că toți ucrainenii vor primi căldură, un acoperiș deasupra capului și îngrijiri medicale.
Secretarul general adjunct al ONU a remarcat că, pentru a aborda problemele legate de încălzire, locuințe și îngrijire medicală, comunitatea europeană se concentrează pe consolidarea sistemelor locale și naționale de asigurare a locuințelor, protecției sociale și incluziunii economice.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram