În Ucraina, peste 250 de oameni au murit din cauza minelor
În Ucraina, peste 250 de persoane au murit din cauza minelor, a declarat prim-viceprim-ministru al Ucrainei, Iulia Svîrîdenko în timpul discursului său la conferința „United for Justice. United for Nature”.
Iulia Svîrîdenko a subliniat că deminarea teritoriului Ucrainei reprezintă prima etapă a eforturilor de recuperare a teritoriului. Peste 170.000 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei sunt potențial contaminați, iar peste 6 milioane de cetățeni se află în zonele cu risc din cauza minelor și munițiilor neexplodate. Până în prezent, aproximativ 800 de ucraineni au devenit victime ale minelor, dintre aceștia au murit peste 250. În plus, mediul înconjurător suferă de asemenea din cauza minelor, cu impact asupra biodiversității, solurilor și apei care sunt contaminate în urma exploziilor.
Iulia Svîrîdenko a menționat că pentru a face terenul ucrainean mai sigur și pentru a reduce daunele ecologice viitoare, Ministerul Economiei depune eforturi maxime în domeniul deminării umane, lucrând în mai multe direcții:
- Utilizarea celor mai moderne tehnologii în deminarea, inclusiv supravegherea la distanță a terenurilor cu ajutorul dronelor și a imaginilor satelitare, precum și analiza datelor masive. În prezent, se desfășoară colaborarea cu compania americană Palantir pentru dezvoltarea unui sistem care, prin intermediul inteligenței artificiale, va analiza datele masive și va ajuta la luarea deciziilor mai eficiente privind deminarea.
- Sprijinirea dezvoltării producției autohtone de echipamente și tehnologie pentru deminare, precum și localizarea producției companiilor străine în Ucraina.
- Crearea unui piață concurențială pentru serviciile de deminare, cu posibilitatea organizării de licitații prin intermediul platformei Prozorro, ceea ce va contribui la accelerarea deminării terenurilor agricole. În proiectul de buget pentru anul următor, sunt alocate 2 miliarde de grivne pentru compensarea costurilor.
- Atragerea de specialiști pentru pregătirea de deminatori și alt personal. Ucraina are nevoie urgentă de experți. Până la sfârșitul anului, se plănuiește să se crească numărul deminatorilor la 5.000, de două ori mai mult decât în prezent.
Iulia Svîrîdenko a subliniat că în prezent se lucrează împreună cu partenerii internaționali la elaborarea Strategiei Naționale pentru Activitatea de Deminare. Varianta de lucru a documentului a fost prezentată la Prima Conferință Internațională a Donatorilor pentru Deminare Umanitară din Zagreb. Până la sfârșitul lunii noiembrie, proiectul documentului va fi supus discuției publice, iar până la sfârșitul anului va fi prezentat pentru aprobare. Strategia va fi un document practic care va conține viziunea comună a Ucrainei și a partenerilor internaționali cu privire la procesul de deminare al teritoriului țării, a subliniat Iulia Svîrîdenko, îndemnând participanții la conferință să se implice în elaborarea acestui proiect.
De asemenea, Iulia Svîrîdenko a menționat că Ucraina propune și altor țări partenere să preia anumite domenii de deminare sub patronajul lor. De exemplu, aceasta poate include supravegherea și deminarea parcurilor naționale și a pădurilor.