În Ucraina se prevede un deficit de medici în următorii ani: Liașko a explicat cum intenționează guvernul să abordeze criza.
Ministerul Sănătății din Ucraina prognozează un deficit global de lucrători medicali din diverse domenii până în anul 2030. Recent, ministrul de resort, Viktor Liașko, a declarat că „nicio țară din lume nu poate spune că are suficienți medici”. Cu toate acestea, Ucraina dispune de trei inițiative pe care le consideră instrumente pentru a face față provocărilor viitoare. Acestea vor ajuta la prevenirea consecințelor și la echilibrarea situației în domeniul medical în următorii cinci ani. Ministrul Sănătății, Viktor Liașko, a explicat mai detaliat acest aspect într-un comentariu pentru Komersant.Info.
Ministrul a explicat că strategia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) prevede un deficit global de personal medical până în 2030. Riscul se extinde asupra majorității țărilor din lume, în special asupra celor afectate de conflicte armate. Pentru a reduce consecințele, Ucraina colaborează cu OMS și dezvoltă o strategie adecvată.
„A avut loc o întâlnire între Prima Doamnă și Directorul General al OMS, unde această problemă a fost ridicată pe ordinea de zi. OMS a trimis o misiune în Ucraina. Un grup de experți a evaluat pregătirea noastră în ceea ce privește personalul medical, situația demografică și acum ajută Ministerul Sănătății să calculeze numărul necesar de specialiști pentru anul 2030 și anii ulteriori. Formarea medicilor nu durează un an sau doi. Vorbim despre șase ani de pregătire universitară, rezidențiat și dezvoltare profesională pe tot parcursul vieții. Și acum înțelegem că deja anul viitor trebuie să facem comenzi de stat pentru formarea în universitățile noastre medicale a numărului de medici pe care îi vom avea în 2030, 2031 și 2032 pentru a acoperi un posibil deficit de personal care ar putea apărea”, a spus Liașko.
În plus, Ministerul Sănătății colaborează strâns cu Ministerul Politicii Sociale pentru a crea o strategie demografică. Acest lucru se face pentru a înțelege numărul de ucraineni care vor locui pe teritoriul țării în perioada menționată și categoriile lor de vârstă.
„Adică, vor fi persoane vârstnice, tineri sau nou-născuți. Facem acest lucru pentru a înțelege coeficientul populației pentru fiecare categorie. Și în funcție de aceasta va exista o specificitate în specializarea în care îi vom trimite la rezidențiat”, a explicat ministrul.
De asemenea, Ministerul analizează în detaliu experiența țărilor europene, având în vedere viitoarea aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și migrația internă suplimentară în UE a persoanelor cu studii superioare și medii în domeniul medical.
„Studiem experiența României, Poloniei și a altor țări. Vedem dinamica – în ce proporție se întâmplă, ținând cont de numărul celor care rămân pe loc. Analizăm și vedem care sunt motivele – doar salariile sau și alte condiții, sau sarcina de muncă, pentru a ne pregăti și noi pentru a răspunde la aceste provocări care vor apărea în domeniul medical în timpul aderării la UE”, a menționat Liașko.
Potrivit ministrului, nu se poate vorbi acum despre regiunile din Ucraina unde este cel mai mare deficit de medici, deoarece țara se află în stare de război și există migrație constantă, inclusiv din cauza mobilizării și a faptului că Ministerul Sănătății invită să se lucreze în ture.
„Nu putem compara disponibilitatea lucrătorilor medicali la 30 km de linia frontului și, de exemplu, în regiunea Transcarpatia. Sunt cu totul alte specificități. De aceea, nu putem spune că există un deficit pe regiuni. Vorbim în general despre numărul total de ucraineni care locuiesc, sarcina de muncă existentă și analizăm rețeaua spitalicească. Vedem spitalele de clasă superioară, spitalele de clasă medie – primarul și urgența – acestea sunt împărțirile cheie pentru noi. Analizăm și vedem că putem avea un număr concret de chirurgi, dar vedem unde sunt localizați. Dacă sunt în spitale generale, atunci facem un coeficient de eroare, pentru că înțelegem că dacă o persoană este într-un spital general, nu poate face față sarcinii pe numărul de specializări pe care le preconizăm pentru chirurgii din spitalele de urgență. Este o muncă complexă. Dar vom prezenta strategia completă și finalizată imediat ce va fi gata”, a concluzionat ministrul.
Menționăm că într-un interviu pentru BBC, Viktor Liașko a declarat că următoarea etapă a reformei medicale nu a fost oprită nici măcar în timpul războiului, inclusiv din cauza lipsei de personal.
Iar la Conferința Internațională privind Reconstrucția Ucrainei (URC2024) de la Berlin, Liașko a declarat că pentru reconstrucția sistemului medical în următorii 10 ani, Ucraina are nevoie de aproximativ 14 miliarde de dolari. Potrivit ministrului, aceasta este doar compensarea pagubelor minime cauzate de războiul la scară largă.
Urmăriți-ne pe Telegram