În Ucraina va fi lansată grivna electronică. Ministerul Digitizării solicită urgentarea procesului
Ministerul Digitizării solicită Băncii Naționale a Ucrainei să urgenteze lansarea grivnei electronice, astfel încât proiectul să fie operațional deja în acest an, și nu în 2024, așa cum era planificat.
Acest lucru a fost declarat de ministrul transformării digitale Myhailo Fedorov într-un interviu pentru „RBK-Ucraina”. El a răspuns la întrebarea dacă proiectul e-grivna se dezvoltă în prezent.
„Se dezvoltă, recent mi s-a prezentat o grivnă electronică bazată pe produsul Stellar. Ei au dezvoltat primele tranzacții pe blockchain, cum să urmăresc mișcarea acestor fonduri. Am scris către Banca Națională despre necesitatea de a accelera procesul. Conform legislației, în 2024 BNU ar trebui să lanseze deja proiectul, dar vrem să avem deja anul acesta produsul și să nu-l amânăm până în anul următor”, a spus Fedorov.
Potrivit acestuia, comunicarea este în curs de desfășurare cu Banca Națională și întreprinderile pe această temă.
În februarie 2022, ministrul transformării digitale Fedorov a anunțat că Ministerul Economiei Digitale intenționează să lanseze o versiune electronică a grivnei până la sfârșitul anului.
„Acum două săptămâni, a avut loc o întâlnire cu șeful Băncii Naționale, unde echipele noastre ne-au prezentat o foaie de parcurs care a fost deja agreată de Banca Națională, Ministerul Finanțelor și noi. Anul acesta vom lansa un proiect-pilot — trei companii au început deja să dezvolte grivna electronică”, a spus ministrul.
Ministrul a spus că proiectul pilot va fi gata până la sfârșitul anului. Astfel, în întreprinderile de stat subordonate Ministerului Transformării Digitale, salariile vor începe să fie plătite în e-grivnă.
E-grivna este o formă electronică a unității monetare a Ucrainei, emitentul căreia este Banca Națională. Scopul cheie al e-grivnei este de a îndeplini în mod eficient toate funcțiile banilor, suplimentând formele de numerar și non-numerar ale grivnei.
Utilizarea e-grivnei ar trebui să fie convenabilă și accesibilă tuturor segmentelor populației, persoanelor juridice, organismelor de stat, băncilor și instituțiilor nebancare.
BNU consideră că e-grivna poate avea un efect pozitiv asupra asigurării securității economice a statului, întărirea suveranității monetare a statului și a capacității Băncii Naționale de a menține stabilitatea prețurilor și financiare ca garanție a creșterii economice durabile.
Urmăriți-ne pe Telegram