„Încălcarea normelor canonice”. Biserica subordonată Moscovei din Ucraina, deranjată de decizia istorică a Bisericii Ortodoxe Române
Departamentul de informare și educație al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova, dar desprinsă din punct de vedere juridic de Rusia în mai 2022, a emis joi, 7 martie a.c., un comentariu în legătură cu decizia istorică a Bisericii Ortodoxe Române de a binecuvânta inițiativele comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina.
Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost primită cu surprindere și îngrijorare de către reprezentanții Bisericii ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei. Aceasta este percepută ca o încălcare a normelor canonice a vieții bisericești, care este fundamentată pe principiul teritorial și nu pe cel național, se spune în comunicat.
„Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la intenția de a-și extinde structura pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene ne-a surprins și ne-a îngrijorat, considerând-o în contradicție cu organizarea canonică a vieții bisericești, care se construiește pe principii teritoriale, nu naționale.
Având în comunitatea noastră parohii vorbitoare de limba română, Biserica Ortodoxă Ucraineană apreciază prezența lor, deoarece evidențiază natura universală a Bisericii. Facem tot posibilul pentru ca credincioșii vorbitori de limba română să se simtă confortabil în cadrul Bisericii noastre, având libertate deplină în desfășurarea slujbelor în limba română și păstrarea tradițiilor lor național-spirituale.
Relațiile dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Ucraineană au fost întotdeauna calde și constructive, așa că sperăm că decizia luată de partea română va fi reconsiderată și nu va întuneca relațiile tradițional bune dintre Bisericile noastre”, scrie Departamentul de informare și educație al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
Reamintim că anterior un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova, a acuzat Biserica Ortodoxă Română de generarea unor mișcări separatiste, după modelul sudului și estului ucrainean.
De menționat că la 12 septembrie 1943, cu permisiunea liderului sovietic Iosif Stalin, își reia activitatea Patriarhia Moscovei și a Întregii Rusii, care a rugat imediat enoriașii să susțină „actul eroic de rezistență în fața invadatorilor naziști”. Toate lăcașele de cult care aparțineau canonic Bisericii Ortodoxe Române, dar care au nimerit teritorial în componența unui alt stat, au fost subordonate Patriarhiei de la Moscova.
Urmăriți-ne pe Telegram