Începând cu liberalizarea pieței funciare, în regiunea Cernăuți s-au vândut peste 3.600 de hectare de teren agricol
De la începutul procesului de liberalizare a pieței funciare din Ucraina, în regiunea Cernăuți s-au vândut peste 3.600 de hectare de teren agricol, ceea ce reprezintă aproximativ 1,7% din totalul suprafeței de teren disponibil. Este important de menționat că aceste terenuri sunt în proprietate privată.
Conform datelor furnizate de Serviciul de Cadastru de Stat la Ucrainei la solicitarea Suspilne:UA, până în prezent au fost înregistrate în Registrul funciar aproape 220.000 de hectare de teren agricol în regiunea Cernăuți.
În ultimii doi ani și jumătate de la lansarea pieței funciare, peste 4.000 de parcele de teren cu o suprafață totală de peste 3.600 de hectare au fost vândute. Mai exact:
- În anul 2021, prin intermediul contractelor de vânzare-cumpărare, au fost transferate 941 de parcele cu o suprafață totală de peste 801 de hectare.
- În 2022, au fost vândute 1.439 de parcele cu o suprafață totală de peste 1.200 de hectare.
- Până la data de 12 octombrie a acestui an, s-au vândut 1.681 de parcele cu o suprafață totală de peste 1.500 de hectare.
Prețul terenului
Prețul mediu al unui hectar de teren agricol aflat în proprietate privată, la mijlocul lunii octombrie a acestui an, se ridică la peste 50.000 de grivne, conform răspunsului furnizat de către Serviciul de Cadastru. Cu toate acestea, prețul terenului s-a schimbat de la începutul funcționării pieței funciare:
- În 2021, prețul unui hectar era de aproape 44.000 de grivne.
- În 2022, prețul a depășit 37.000 de grivne.
Până în 2030, prețul de vânzare al terenului nu poate fi mai mic decât evaluarea sa financiară normativă. De asemenea, prețul și cererea pentru teren sunt influențate de situația politică și economică.
„În regiunile sudice și estul Ucrainei au loc acțiuni militare, iar o mare parte din terenurile agricole sunt afectate și contaminate, ceea ce afectează negativ cererea pentru parcele de teren. În schimb, regiunile vestice ale țării au o situație mai stabilă, ceea ce are, de asemenea, un impact asupra cererii”, se menționează în comunicatul Serviciului de Cadastru.
În total, până la 20 iulie 2021, în Registrul de Stat al Terenului s-au înregistrat peste 218.884 de hectare de teren agricol. În prezent, vânzarea terenurilor deținute de stat și deținute de autoritățile locale este interzisă. Cu toate acestea, nu există informații cu privire la numărul de solicitări respinse pentru cumpărarea de terenuri private.
Despre piața funciară
La 28 aprilie 2021, Parlamentul Ucrainei a adoptat în a doua lectură un proiect de lege privind modificarea Codului Funciar. În prima lectură, acest proiect de lege a fost votat în noiembrie 2019. La sfârșitul anului 2020, a fost trimis înapoi pentru o a doua lectură.
La 31 martie 2021, Parlamentul Ucrainei a adoptat legea “Cu privire la modificarea unor acte legislative ale Ucrainei privind circulația terenurilor agricole”. Această lege acordă proprietarilor de terenuri agricole dreptul de a vinde părțile lor (loturi), precum și de a cumpăra teren. Până în acel moment, oamenii puteau doar închiria terenurile agricole.
Piața funciară în Ucraina a fost liberalizată la 1 iulie 2021. Până în 2023, dreptul de a cumpăra teren va fi valabil doar pentru persoanele fizice, în timp ce pentru persoanele juridice piața funciară va funcționa începând cu 2024.