Încrederea ucrainenilor în mass-media a scăzut la 50% — expertă
În 2024, încrederea ucrainenilor în mass-media a scăzut la 50%. Încrederea în Oficiul Președintelui, guvern și alte instituții executive a scăzut, de asemenea, semnificativ. Despre acest lucru a vorbit Jillian McCormack, directoarea organizației internaționale Internews Network în Ucraina, în cadrul unei discuții la forumul „Re: Open Zakarpattia 2024,” care se desfășoară în Transcarpatia.
Potrivit ei, Ucraina a reușit să dezvolte multe aspecte în sfera mass-media în ultimii ani. A fost implementată o reformă de succes a Audiovizualului Public, în comparație cu alte țări. De asemenea, Ucraina are instituții mass-media puternice, atât naționale, cât și regionale, care și-au construit reputația de-a lungul anilor.
„În Ucraina există echipe de jurnaliști de investigație foarte bune, la diferite niveluri. Există echipe profesionale regionale excelente, care ajută la menținerea responsabilității și transparenței autorităților locale față de societatea civilă. Multe țări ar putea invidia acest lucru. În plus, în Ucraina există o societate civilă puternică și solidă, ceea ce face ca mediul pentru mass-media independentă să fie destul de favorabil. Când autoritățile fac ceva greșit, mass-media independentă și societatea civilă își apără împreună pozițiile,” a declarat Jillian McCormack.
Potrivit rezultatelor studiului „Mass-media din Ucraina, atitudini și încredere în 2024”, realizat de compania InMind, încrederea ucrainenilor în mass-media a scăzut la 50%. Încrederea în Oficiul Președintelui, guvern și alte instituții executive a scăzut, de asemenea. La studiu au participat 3.000 de respondenți.
McCormack a adăugat că oamenii au început să aibă mai puțină încredere în modul în care este reflectată desfășurarea războiului din Ucraina.
„Desigur, există excepții și o anumită încredere în mass-media online regională, radio și ziare. Scăderea nivelului de încredere este, de asemenea, legată de faptul că informațiile primite de pe ecranul televizorului diferă de ceea ce povestesc rudele sau prietenii care s-au întors de la război,” a spus McCormack.
Scăderea încrederii în mass-media se observă și în rândul militarilor, care își iau informațiile în principal de pe canalele Telegram. „Și aceasta, în ciuda faptului că Telegram este acum asociat cu un „surogat toxic,” unde există atât canale „bune,” cât și unele care prezintă informații nesigure. Așadar, nu este recomandabil să se bazeze exclusiv pe această sursă de informații (70% dintre ucrainenii intervievați au declarat că primesc știrile de acolo),” a adăugat experta.
Urmăriți-ne pe Telegram