Inspectorului general al vamei Cernăuţi i s-a ales măsură de detenție preventivă
Fostului șef al biroului vamal Cernăuți i s-a ales ca măsură preventivă privarea de libertate cu posibilitatea de a achita 60 de milioane de grivne drept cauțiune. El este suspectat că a fost co-organizator al unui grup de oameni care au cauzat aproape 300 de milioane de grivne daune vămii prin neachitarea taxelor vamale.
Acest lucru a fost anunțat pe pagina de Facebook a Parchetului de specialitate anticorupție, transmite BucPress cu referire la Suspilne Cernivți.
De asemenea, s-a ales o măsură preventivă pentru unul dintre membrii grupării, care probabil a organizat bătaia jurnaliştilor la instrucţiunile inspectorului vamal. Acest infractor are și el dreptul să depună cauțiune în valoare de 6 milioane de grivne.
Termenul de detenție este până pe 14 iunie.
Dosarul penal se referă la perioada în care Mîkola Salahor se afla în funcția de șef al biroului vamal.
Jurnaliștii de la Suspilne Cernăuți l-au sunat pe Salahor pentru a obține un comentariu cu privire la suspiciune, însă telefonul lui este programat la renunț automat.
Reamintim că pe 16 aprilie, unsprezece persoane au fost sesizate despre suspiciune, care probabil a cauzat aproximativ 290 de milioane de grivne daune biroului vamal Cernăuți din cauza neachitării taxelor vamale. Printre aceștia se numără și fostul șef de vamă, un fost deputat al Consiliului regional și doi manageri.
Potrivit parchetului, oamenii legii au descoperit trei grupuri organizate de peste zece persoane care operau la biroul vamal. Probabil că au reținut plata taxelor și impozitelor pentru aproape 290 de milioane de grivne.
Astfel, în perioada 2017–2019, camioane cu mărfuri comerciale din Turcia: haine, încălțăminte și accesorii au intrat prin punctul de control de la granița româno-ucraineană. Au făcut-o folosind documente falsificate, ceea ce a făcut posibilă aplicarea unor taxe de import mai mici. Uneori se pretindea că camioanele erau goale.
Probabil că autoritățile vamale au facilitat trecerea extraordinară a acestor camioane și vămuirea cu condiții speciale.
Potrivit parchetului, autoritățile vamale au organizat o bătaie brutală a jurnaliștilor care au încercat să demascheze activitățile grupării.
Un co-organizator și patru membri ai grupului au fost reținuți. Membrii organizației criminale au fost sesizați de suspiciuni în temeiul mai multor articole din codul penal. În special, pentru crearea unei organizații criminale, care se pedepsește cu închisoare de la șapte la doisprezece ani cu confiscarea bunurilor materiale.
De asemenea, abuzul de putere, evaziunea fiscală, acordarea de mită unui funcționar, amenințări sau violență împotriva jurnaliștilor.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram