Într-un sat din Transcarpatia s-a păstrat tradiția împletirii din pănuși

În satul Vîșkovo din Transcarpatia s-a păstrat o tradiție unică – împletirea obiectelor din frunze de porumb -pănuși. Despre acest lucru au relatat reprezentanții Muzeului de Istorie Locală din Hust.
Localnicii practică acest meșteșug de aproape un secol, iar în ultimii ani l-au transformat într-o adevărată afacere.
Dacă în trecut obiectele împletite erau utilizate mai ales în gospodărie, odată ce oamenii au realizat că pot câștiga bani din această îndeletnicire, meșteșugarii au început să creeze adevărate capodopere artistice. Astăzi, la Vîșkovo, din frunze de porumb se confecționează ornamente de Anul Nou, coșuri, pălării, ustensile de bucătărie și chiar cizme.
Procesul de împletire nu înseamnă doar măiestrie, ci și o adevărată filozofie. Înainte de prelucrare, pănușile sunt uscate cu grijă, apoi înmuiate și împletite manual pentru a le da forma dorită. Acest material este ușor, rezistent și ecologic, ceea ce face ca produsele să fie populare nu doar în Ucraina, ci și peste hotare.
Meșteșugarii din Vîșkovo au demonstrat că până și o simplă frunză de porumb poate deveni baza unui meșteșug unic, care nu doar păstrează tradițiile, ci și aduce profit.
Urmăriți-ne pe Telegram