Într-un sat din Transcarpatia s-a prevenit un focar de infecții intestinale

În satul Mircea, raionul Ujgorod, au fost depistate cazuri de infecții intestinale într-o zonă de locuire compactă a comunității rome. Sursa infecției a fost localizată.
Potrivit Centrului Regional de Control și Prevenire a Bolilor din cadrul Ministerului Sănătății al Ucrainei, în urma cercetărilor, specialiștii au identificat un purtător de shigeloză. A fost efectuat un tratament profilactic, ceea ce a permis izolarea sursei infecției și prevenirea răspândirii ulterioare a acesteia.
Locuitorii regiunii sunt îndemnați să respecte normele sanitare și de igienă și să se adreseze medicilor la apariția simptomelor infecțiilor intestinale.
Ce este shigeloza?
Shigeloza este o boală infecțioasă cauzată de microorganisme din genul Shigella. Se transmite pe cale fecal-orală și afectează în principal colonul, manifestându-se prin febră, diaree cu mucus, sânge și puroi.
Copiii cu vârste între 6 luni și 5 ani sunt cei mai vulnerabili la shigeloză, incidența în rândul acestora fiind de 4,3 ori mai mare decât în rândul adulților. Agentul patogen se transmite, de regulă, de la o persoană bolnavă, dar și prin apă, alimente sau contact direct.
Perioada de incubație a shigelozei este de 2-3 zile, dar poate varia între 2 ore și 10 zile. Gravitatea bolii depinde de nivelul febrei, gradul de intoxicație și severitatea diareei. Vindecarea clinică survine, de obicei, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni.
Pentru prevenirea shigelozei, este esențială respectarea regulilor de igienă personală, în special spălarea mâinilor după folosirea toaletei. Persoanelor infectate le este interzis să participe la prepararea alimentelor. În prezent, nu există un vaccin împotriva shigelozei.
Urmăriți-ne pe Telegram