ISW: Putin cere capitularea totală a Ucrainei pentru a înceta focul
Președintele Vladimir Putin a respins deschis participarea Rusiei la orice negocieri semnificative privind un acord de încetare a focului, solicitând ca o condiție prealabilă pentru orice înțelegere de pace „demilitarizarea ireversibilă” a Ucrainei. Aceasta este concluzia unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care subliniază că, astfel, președintele rus cere capitularea totală a Ucrainei.
În cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Astana, Kazahstan, Putin a comentat perspectivele unui acord de încetare a focului. În loc să-și exprime interesul aparent tipic pentru astfel de negocieri, el a respins direct orice proces de negocieri pentru încetarea focului.
Raportul ISW menționează că Putin a portretizat în mod repetat Occidentul ca un potențial partener de negocieri într-un acord de încetare a focului, pentru a stimula concesii din partea acestuia în „chestiunea ucraineană”, dar acum liderul de la Kremlin a respins toate părțile ca posibili mediatori pentru un acord între Ucraina și Rusia.
De asemenea, Putin a respins Rada Supremă a Ucrainei ca posibil punct de contact pentru negocieri, în ciuda faptului că anterior declarase că acest organism este singura entitate legitimă ucraineană cu care Rusia ar putea negocia. Acum, Putin consideră toate instituțiile guvernamentale ucrainene ca fiind nelegitime sau neadecvate pentru negocieri și a respins ideea participării unor terțe părți la negocieri – respingând de fapt orice proces realist de negocieri substanțiale privind un acord de încetare a focului.
În schimb, Putin a subliniat cerința sa de „demilitarizare” a Ucrainei ca fiind condiția esențială pentru orice acord de încetare a focului, solicitând ca Kievul să fie de acord cu măsuri de „demilitarizare” care să devină „ireversibile”.
Putin a susținut că Rusia nu poate permite forțelor ucrainene să profite de încetarea focului pentru a-și reface forțele. El nu a menționat însă aproape certitudinea că forțele ruse ar folosi o potențială încetare a focului tocmai pentru a-și reface și extinde forțele și pentru a-și mobiliza baza industrială de apărare pentru o agresiune viitoare, vizând distrugerea statului ucrainean.
Refuzul lui Putin de a accepta orice acord de încetare a focului, în afara capitulării Ucrainei, ilustrează încă o dată, conform analiștilor ISW, că el este încrezător în evaluarea sa că Rusia poate obține victoria continuând avansul lent în Ucraina, supraviețuind sprijinului occidental pentru Ucraina și câștigând războiul de uzură.
Urmăriți-ne pe Telegram