ISW – Rusia declară public că vrea pace, fără a face concesii proprii / OPINIE

Rusia continuă să afirme public că își dorește pacea, fără a propune însă vreo concesie proprie, ceea ce contrastează puternic cu concesiile deja oferite de Ucraina, potrivit analiștilor de la Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), informează publicația ucraineană True.UA.
Agenția Reuters a relatat pe 9 martie că doi oficiali americani au declarat că Statele Unite intenționează să folosească negocierile americano-ucrainene din 11 martie, din Arabia Saudită, „parțial pentru a determina dacă Ucraina este dispusă să facă concesii substanțiale Rusiei pentru a pune capăt războiului”.
Unul dintre oficialii americani a afirmat că Ucraina nu poate spune simultan „Vreau pace” și „Refuz orice compromis” în cadrul negocierilor viitoare. Un alt oficial american a precizat că SUA doresc „să vadă dacă ucrainenii sunt interesați nu doar de pace, ci de o pace realistă”.
Publicația Financial Times a raportat, tot pe 9 martie, că unii oficiali informați despre negocierile americano-ucrainene, au declarat că Ucraina va propune Rusiei un armistițiu parțial privind atacurile cu drone cu rază lungă de acțiune, cu rachete și luptelorr în Marea Neagră.
Pe 10 martie, audiovizualul public Suspilne a informat că o sursă familiarizată cu poziția delegației ucrainene a declarat că Ucraina va propune și un schimb de prizonieri de război. Sursa ucraineană a subliniat că aceste propuneri sunt „realiste și ușor de implementat și monitorizat”.
„Pe 5 martie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus pentru prima dată încetarea focului în aer și pe mare. Ucraina oferă un astfel de armistițiu deoarece este mai simplu și nu necesită negocieri îndelungate sau un proces complicat de monitorizare, dar va fi extrem de dificil să fie controlat încetarea focului de-a lungul liniei frontului de mii de kilometri, cu numeroase „zone gri”, se arată în raportul ISW.
Zelenski a indicat de mai multe ori, inclusiv într-un interviu acordat Fox News pe 28 februarie, că este dispus să facă concesii legate de teritorii, de aderarea Ucrainei la NATO și chiar de propria sa funcție pentru a asigura o pace justă și durabilă.
În schimb, oficialii ruși continuă să repete cerințele lui Putin din 2021 și 2022. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu pentru revista Noile Regiuni ale Rusiei, publicat pe 10 martie, că orice viitor acord de pace trebuie să „elimine cauzele profunde” ale războiului. Lavrov a identificat aceste cauze ca fiind presupusele „amenințări la adresa securității Rusiei din partea Ucrainei și Occidentului”, provocate de extinderea NATO către est și de presupusa „dezrădăcinare” de către guvernul ucrainean a tot ceea ce este „legat de Rusia și de Russki Mir”, inclusiv limba rusă, cultura și ortodoxia.
„Lavrov a exprimat idei similare despre așa-numitele „cauze profunde” ale războiului la sfârșitul lunii decembrie 2024, iar retorica Kremlinului nu s-a schimbat în ultimele două luni, nici măcar după inițierea negocierilor bilaterale dintre SUA și Rusia în februarie 2024”, notează analiștii ISW.
Retorica repetitivă a Rusiei despre „cauzele inițiale” ale războiului și insistența asupra unor cerințe neschimbate contrastează puternic cu flexibilitatea demonstrată de Ucraina.
Urmăriți-ne pe Telegram