La Cernăuți a fost inaugurată o expoziție a fotografilor din România
La Muzeul Regional de Artă Cernăuți a fost deschisă expoziția de fotografie „Speranța. Destine umane în timpul războiului”. Peste 40 de fotografii ne prelucrate din Borodianka, Bucea, Herson, Cernihiv, Bahmut și alte orașe au fost prezentate de jurnaliștii români care au filmat reportaje în Ucraina încă de la începutul invaziei la scară largă.
Despre acest fapt scrie BucPress cu referire la Suspilne Cernivți.
Expoziția a fost creată și prezentată de echipa TVR. Au mers în Ucraina de șapte ori. Ultima dată au fost în locurtile fierbinți, în special, lângă Bahmut.
“Dorel Oancă este autorul majorității fotografiilor. El a fost șoferul grupului, dar apoi am descoperit că vede bine cadrul și a făcut o treabă grozavă”, spune coautorul expoziției, traducătoarea Angela Bota.
Jurnalistul de Știri TVR Alex Costachi și operatorul de producție Bogdan Militaru sunt, de asemenea, coautori.
Fotografiile pentru expoziție au fost alese dintre peste o mie. Potrivit lui Bota, numele expoziției este legat de fata Nadia, care este eroina uneia dintre imagini.
Această fată din Herson a fost rănită în timpul războiului, motiv pentru care are o față tristă, deși în realitate este un suflet strălucitor și pur. Impulsul a fost să înceapă totul cu ea. Din această viață ruptă de război. Denumirea a venit de la Nadia. Nadiia este un nume de fată, iar în limba ucraineană înseamnă speranță pentru o viață mai bună. Accentul a fost pus pe fața războiului, pe oameni în cursul războiului și pe soarta lor.
Una dintre fotografii arată un militar din Cernăuți, Vasile Palamariuk, care se află în prezent în prima linie.
“Eu și Vasile ne-am întâlnit la Cernăuți și am mers la el acasă. Și apoi ne-am întâlnit întâmplător în ianuarie în zona de luptă. Am fost uimit că vorbește atât de bine românește. Desigur, știe și ucraineană. Ne-am împrietenit.” susuține Costachi.
Ce spun vizitatorii expoziției
„Din 2014, știu ce este războiul, pentru că sunt din Horlivka. Înțeleg cum au fost făcute aceste fotografii, cât de greu a fost pentru echipă, că în spatele fiecărei fotografii sunt emoții și experiențe incredibile. Frica, pentru că toți ne temem pentru viețile noastre. Fiecare fotografie transmite sentimentele acelor oameni care au fost fotografiați, în special acești copii. Mă uit și vreau să plâng”, spune Olena.
„În ciuda agitației noastre, trebuie să ne oprim și să privim la o astfel de expoziție. Vedem aceste lacrimi, acești bătrâni care au muncit toată viața și s-au trezit chiar lângă aceste ruine. Este dureros și amar, dar chiar trebuie făcut, pentru că este artă”, spune cernăuțeanca Olesia.
Intrarea la expoziție este liberă.
Agenția BucPresss – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram