La Cernăuți a început etapa a IV-a a Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română
La Cernăuți s-a dat startul la cea de-a IV-a etapă a Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română, informează serviciul de presă al Administrației Militare Regionale Cernăuți.
Deja pentru a cincea oară, competiția națională intelectuală are loc la Liceul nr. 6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți.
Autoritățile din Cernăuți spun că în special, la această instituție de învățământ se promovează toleranța, respectul față de tradițiile românești și ucrainene, elevii sunt instruiți în limba de stat, pentru a deveni cetățeni demni ai statului ucrainean.
„Olimpiada națională de limbă și literatură română pentru elevi este un indicator al faptului că Ucraina se preocupă în mod constant de asigurarea drepturilor constituționale ale minorităților naționale, în special a celor române, și încearcă să creeze condiții favorabile pentru dezvoltarea etnoculturală”, a afirmat directoarea Departamentului Învăţământ şi Ştiinţă din cadrul AMR Cernăuţi, Oksana Sakrier
Conform informațiilor, cei mai buni elevi vor fi desemnați mâine de un juriu competent condus de profesoara universitară Cristina Paladian, șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale „Iurie Fedkovici” din Cernăuți.
De precizat că din septembrie 2023 toate școlile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, cu excepția orelor de limba și literatura română.
În septembrie 2017, Ucraina a adoptat o nouă lege a educației, care a stârnit imediat numeroase dezbateri, în special cu privire la articolul 7 din această lege. Comunitatea românească din Ucraina a protestat în repetate rânduri față de noile reglementări, apreciind că acest articol reprezintă o catastrofă pentru învățământul în limba maternă din țară.
Prin urmare, afirmația Oksanei Sakrier, conform căreia Ucraina „se preocupă în mod constant de asigurarea drepturilor constituționale ale minorităților naționale, în special a celor române, și încearcă să creeze condiții favorabile pentru dezvoltarea etnoculturală” este percepută mai mult ca o notă sarcastică de către comunitatea românească din Ucraina.
Potrivit unui studiu realizat în toamna anului trecut de Institutul de Studii Politice și Capital Social, 64% dintre membrii comunității românești din Ucraina susțin că accesul la învățământ în limba maternă este cea mai mare problemă din ultimii 30 de ani, urmând închiderea ziarelor, dispariția emisiunilor de televiziune și radio în limba română (52%), un interes scăzut al României față de situația comunității românești (48%), părăsirea de către tineri a satelor, depopularea zonelor rurale (43%), politica Ucrainei care nu a fost una favorabilă pentru comunitatea română (43%), lipsa de investiții ale Ucrainei în localitățile unde locuiesc vorbitorii de limba română (42%).
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram – https://t.me/bucpress